Dünyanın En Yaşlı Ağaçları

Normalde pek bu konularda ilgim olmamasına rağmen istatiklerini görünce yazmaya değer güzel bir konu olarak düşündüm. Aslında bu yazıda göstereceğimiz en yaşlı ağaçlar gerçekten de en yaşlı mı bilemeyiz çünkü dünyadaki tüm ağaçların yaşı ölçülmedi sonuçta. Şu ana kadar ölçülmüş en yaşlı ağaçlar listelenmiş.

The Trembling Giant (Titrek Dev)

Titrek Dev

Titrek Dev, Resim. J Zapell via USDA

Resimde gördüğünüz ağaçlar aslında Pando ağacı denilen büyük bir koloni. Bu koloni yüzlerce milenyum görmüş. Büyük bir alana yayılmış bu kolonideki ağaçların her biri tam olarak aynı izleri taşımakta. Bunun anlamı ise bu ağaçların tamamı aslında tek bir ağaç! Ağaç olarak gördüğünüz her birisi tek bir kökün tek tek dallarından çıkmış. Peki titrek ağaç kaç yaşında? Bilim insanları ortalama 80.000 yıl yaşında olduğunu belirtmiş. Yani bu ağacn kökü daha yeni toprakta yayılmaya başladığında insanlığın tüm ataları henüz afrikadaydı. Fakat bazı araştırmacılar ise yaşının 1 milyon yıl olduğunu ileri sürüyor. Son olarak titrek dev dünyadaki en ağır yaşayan organizma. 5900 tonluk ağırlığı ile bunu hakediyor.

Yaşlı Tjikko

Yaşlı Tjikko. Resim; Karl Brodowsky

Yaşlı Tjikko. Resim; Karl Brodowsky

Bu resimdeki ise Yaşlı Tjikko olarak bilinen ladin ağacı. Yanından geçseniz büyük olasılıkla dikkat edip bakmazsınız bile ama dünyadaki titrek ağaç gibi olmayıp tek bir ağaç olarak bulunan en yaşlı ağaçtır (ne kadar çok ağaç kelimesi kullandım öyle). İsveç, Dalarna2da bulunan ağaç tam olarak 9550 yıl yaşında. Yaşı Florida-Miami2de laboratuvarda yapılan karbon-14 testi ile belirlenmiş. Titrek ağaç gibi bir koloni kurabilir istese. Yani ağaç gövdesinin klonlarını oluşturabilir. Normalde gövde bir kaç yüz yıllık bir yaşta olmasına rağmen layerlama denilen bir teknik ile kökünü genişletip ağaç gövdesi ölürken başka yerde yeni bir ağaç gövdesi büyüterek organizma bu kdar süre hayatta kalabilmiş.

Bristlecone Çamı

Bristlecone Çamı. Resim; USDA

Bristlecone Çamı. Resim; USDA

Bu ise dünyadaki klonlama yapmadan kökü ile ağaç gövdesi aynı yaşta olan en yaşlı ağaç, Bristlecone Çamı. Bu ağaç 5060 yıl yaşında. Yani mısırda ilk piramit yapılırken bu ağaç henüz bir yüzyıl yaşındaydı.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments