Euler Projesi – Çözümlerim

Nedir bu Euler Projesi? Öncelikle ondan başlayalım.

Euler Projesi

Euler projesi; ister matematikçi olsun ister yazılım geliştiricisi, meraklı insanların çözmek isteyeceği soruları barındıran bir sitedir. Şu anda 608 tane soru bulunmaktadır ve her geçen vakit bu sayı artmaktadır. Kendilerini tanıtan yazıyı çevirirsek;

Euler projesi; çözmek için matematiksel kavrayışlardan daha fazlasına ihtiyaç duyan zorlu matematiksel / bilgisayar programlama problemleri dizisidir. Matematik, zarif ve etkili yöntemleri keşfetmenize yardımcı olsa da, birçok sorunu çözmek için bir bilgisayar kullanımı ve programlama becerileri gerekecek.

Neden bu proje ile ilgili yazıyorum? Çünkü ben de bu projedeki soruları çözmeye başladım. Bu soruları çözebilmek için matematiği yeniden öğrenmem gerekecek ama bundan keyif alıyorum. Bu soruları çözüyorum çünkü yazılımı sevmemin temel sebebi de bu.

Yazılımı ve yazılımcıyı en temel hali ile alırsak, bilim ve bilim insanının en temel yapısından farksız olduğunu göreceğiz. Yazılımcı da bilim insanı da bir problem ya da soruyla karşılaşır ve bunun çözümüne, cevabına ulaşmak için uğraşır. Bu yüzden bilim insanları kolaylıkla yazılım öğrenmekte ve kullanmaktadır. Yazılımcılar arasında (ülkemizde pek rastlanmaz malesef çünkü yazılımcı değiller, ezberci iş gücü köleleri onlar) bilime merak duyan veya ilgilenen insana rastlamak şaşırtıcı olmaz bu yüzden.

Bu tür problemleri incelemek, inceleme esnasında öğrenmek ve çözüme ulaştıktan sonra başarı hissi inanılmazdır. Bu yüzden yazılımı uyuşturucuya benzetenler de olmuştur. Nasıl ki uyuşturucuda aynı hazzı yakalamak için daha çok uyuşturucu tüketimi olur, yazılımcı da aynı hazzı yakalayabilmek için giderek daha zor problemlerin çözümüne adar kendini.

İşin özetine gelirsek ben çözümlerimi yayınlayacağım bir github reposu oluşturdum. Çözümlerimi hem php hem de javascript dillerinde yayınlayacağım. Amacım insanların çözüme ulaşması değil elbette. Yazılımcılar birbirinden farkı çözümler üreteceği için, birbirimizin cevaplarını görmek ve bunun üzerinde tartışma yapabilmek.

Bu çözümleri oluştururken dinlediğim müzik ise aşağıdadır;

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments