Nasa’dan Bilim İnsanları Voyager 1 Hakkındaki Meraklı Sorularınızı Cevaplıyor

5 Eylül 1977’de fırlatılan Voyager 1 Uzay aracı 2 gün önce güneş sisteminden çıkıp yıldızlararası uzaya geçiş yaptı. 36 yıldır hizmet veren bu uzay aracı bir çok bilinmeyeni ortaya çıkardı Jüpiter ve Satürn’ü ziyaret ederek gezegenlerin ve uydularının detaylı fotoğrafını çeken ilk uydu oldu. Voyager  1 Uzay aracı insanoğlu tarafından yapılan ve bizden en uzağa gidebilen araçtır. 2 gün önce heliosphere’den çıkmış ve yıldızlararası uzaya geçmiştir. Akıllara ilk gelen sorular Voyager 1’den ne bilgiler edebileceğimiz, daha ne kadar süre yetecek gücü kalmıştır, uzaylılar onu ne zaman bulacak?

Bir çok sorunun sorulmasının ardından Nasa’dan bilim insanları bazı soruları cevaplamış gözüküyor.

1- Voyager 1 tahmin edilenden çok daha ötesine bu kadar gidebilmişken halen nasıl ondan bilgi alabiliyorsunuz?

Çünkü bizim teknolojimiz onun fırlatıldığı yıla göre çok daha gelişmiş olduğu için en ufak radyo sinyalini bile bu kadar mesafeden yakalayabiliyoruz.

2-Yıldızlararası uzay ile bizim güneş sistemimize ait uzay arasındaki ayrım nedir tam olarak?

Bu tam olarak açık değil… Bunun üzerinde halen çalışıyoruz. Tanım büyük olasılıkla parçacık ve plazma tabanlı olacak. Voyager 1 şu an başka yıldızlardan gönderilen parçacıklarla çevrelenmiş durumda, bizim güneşimiz tarafından gönderilen değil. Geçiş yapmadan önce güneş tarafından gönderilen materyallerle çevriliydi. Tanımlama yapabilmek için manyetik alanın oryantasyonundaki değişikliklere ihtiyacımız var.

3-Voyager 1 halen resim çekip bize gönderebiliyor mu?

Voyager 1’in kameraları 1990 yılında soluk mavi noktamızdaki sevgililer gününden beri kapalı durumdadır.

(Soluk mavi nokta yani Pale Blue Dot  Carl Sagan’ın dünyamızı tanımlarken kullandığı bir kelimedir. Burada oraya bir gönderme yapılmış.)

4-Tam olarak neden? Çok fazla enerjimi kullanıyor?

Kameralar yıldızlararası uzayda daha çok parçacıkların tespiti için daha fazla enerji tasarrufu ve hafızada daha fazla yer kazanmak için kapatıldı. Bilgisayarında resmi analiz edecek ve yorumlayacak bir programda bulunmuyor artık. Kameralar ve ısıtıcılar bir yıldır derin uzayın soğuk koşullarına maruz kalıyor. Eğer programı tekrar yüklesek ve tekrar çalıştırmayı denesek bile kameralar ile ısıtıcıların çalışacağına dair bir şey söyleyemeyiz.

5-Voyager 1’in sinyallerini almak ne kadar süre alıyor?

Işık hızında hareket eden Voyager 1’in sinyallerinin bize varması 17 saat sürüyor.

6-Nasıl bir bilgi alıyoruz Voyager 1’den?

Voyager 1’den gelen bilimsel veriler şunlardır: LECP ve CRS’nin ölçümlediği enerji yüklü parçacıklar, Mag takımından manyometre verileri, PWS takımından radyo plazma dalgaları verileri, PLS takımından plazma verileri, UVS cihazından Ultraviyole spektrumundan ölçülen veriler.

7-Voyager 1’den gelen ilk veri tam olarak neye benziyordu?

0 ve 1’ler içeriyordu. Evet, cihazlardan verileri gönderen eski donanım ve yazılımlar var. Cihazlar ham bilgiyi anlaşılabilir bilimsel verilere çevirmek için kalibrasyonlar ve başka doğrulamalar yapması için analiz programlarına sahip.

8-Enerjisinin bitmesi ne kadar süre alacak?

Cihazların ve uzay aracının hepsinin çalışması için 2020 yılına yetecek kadar enerjimiz var. Tam o vakitte teker teker cihazları kapatmaya başlayacağız. Son cihaz 2026  yılında kapatılacak. Motorların kapanması ise 2036 yılını bulacak.

9-Voyager 1’in geri kalan yıllarında nasıl bir veri almayı umut ediyorsunuz?

Bir sürü galaktik kozmik ışık hüzmesi ve galaktik manyetik alan, ve belki, plazma dalgaları. Voyager 1’in nükleer bataryaları 2025 yılında tükenene kadar iletişim kurabileceğiz. Daha sonra ise sessizlik.

10-Voyager 1’n enerjisi tükenip bize sinyal gönderemedikten sonra onu izleyebilecek miyiz?

Üzgünüm ki hayır. Hiçbir sinyal gelmemesi demek hiçbir iletişim yok demektir.

11-Voyager 1’in sonsuza değin sürüklenebileceğini diyebilir miyiz?

Şu anki saatlik hızı 38.000 mil. Bu değişmeyecek ve sonsuza değin devam edecek.

12-Yörüngesinde daha başka neler var ve ne kadar uzaklıkta olacak?

Voyager 1 güneş sisteminden çıktıktan sonraki yörüngesinde Ophiuchus takım yıldızı var. 40.272 yılında Ursa Minor takım yıldızının belirsiz yıldızlarına 1.7 ışık yılı uzaklıkta olacak.

13-Voyager 1’in işlemcisini ve hafızasını bugünkü akıllı telefonlarla kıyaslarsak?

270.000 defa daha küçük hafızaya sahip ve işlemcisi yok.

14-Eğer yanlış olmayan bir uzaylı yaşamı ile karşılaşırsınız diye resmi bir açıklamaya ya da Standart prosedürlere sahip misiniz?

Bilim Görevleri Doktirini el kitabında böyle bir açıklama yok :)

 

790106-0203_Voyager_58M_to_31M_reduced

 

Voyager 1, Jüpiter‘e yaklaşırken. Animasyonu oluşturan her bir görüntü her Jüpiter gününde (yani yaklaşık 10 saatte bir) çekilmiştir.

 

Kaynak ve Referanslar:

Populer Science-NASA Scientists Answer Your Burning Questions About Voyager 1

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments