WEBRTC YENİ BİR STANDART

webrtcİnternet hayatımıza girdiğinden beri görüntülü iletişim kullanıyoruz. Görüntülü iletişim her zaman 3. Parti uygulamalarla yapılabilmiştir. Örnek vermek gerekirse Google Talk, Skype, Facebook Video Calling vb. Fakat görüntülü iletişim ile ilgili bir standart olmadığı için 3. parti programlar aracılığı ile görüntülü iletişim kurmak zorunda kalıyoruz. Bu yüzden de her programın değişik işletim sistemleri ve platformlara göre uyarlanması gerekiyor ve bu uyarlama uyumsuzluk sıkıntıları oluşuyordu. Ancak yakın zamanda bu durum değişmek üzere.

Google 2011 yılından bu yana W3C standardı olan WEPRTC (Web Real Time Communication – Gerçek Zamanlı İletişim) üzerinde çalışıyor. Bu standart ile hiçbir programa ya da eklentiye gerek duymadan bizim görüntülü iletişim kurmamıza olanak sağlayacak. Şu anda bu standardı destekleyen Google Chrome, Mozilla Firefox ve Opera var. Microsoft Internet Explorer bazı sebeplerden dolayı bu desteği vermek yerine kendi standardı olan CU-RTC-Web oluşturmaya başladı. Hatta iddiasına göre kendi standardı daha iyi çalışmakta. Microsoftun Skype’yi WebRTC ile web ortamına entegre etmek istediği bilinen bir gerçek. WebRTC standardı şu an masaüstüne yönelik Firefox Nightly yapılarında ve Chrome 25 beta’da yer alıyor. Hatta denemesi bile yapıldı. Mozilla ve Chrome mühendislerinin yaptığını denemeye buradan ulaşabilirsiniz.

Görüntülü iletişimin çalışması için HTML 5 desteği olması gerekecek. Aynı zamanda gerekli kodların çalışabilmesi için kütüphaneler tarayıcılara entegre olacak. Bu sayede javascript apileri web sitesinde çalıştıranlar görüntülü iletişimi kullanabilecek. Görüntülü iletişim için Google VP8 görüntü kodekini oluşturdu. Görüntülü iletişimde bu kodek kullanılacak. Bu kodek aynı zamanda Microsoftun WEBRTC’ye destek vermemesinin sebeplerinden birisi. Google bu standartta sadece bu kodeğin kullanılmasını istiyor. Microsoft ise bir çok kodekin kullanılabilir olmasını savunuyor. Bu yüzden de destek vermiyor.

Görüntülü iletişimi başlattığımızda bir oda oluşacak. Odaya başka birini davet etmek için verilen linki istediğiniz kişiler ile paylaşabileceksiniz. Bu sayede görüntülü konferanslar yapabilecek veya iki kişi sohbet edebileceksiniz.

WebAPI ile oluşturulan web uygulamasının yorumlanabilmesi için ise WebRTC uyumlu internet tarayıcısında şu öğeler bulunmalıdır:

WebRTC C++ API

Session Yönetimi, Sinyalleşme

Ses Motoru

Video Motoru (VP8 Codec)

Transport

Bu standart sayesinde kendi sitenize javascript kodlarını koyarak kendi görüntülü iletişim hizmetinizi verebileceğiniz gibi gerekli hizmeti veren bir siteden de yararlanabileceksiniz. Aynı zamanda destek verilmesi gereken bir sisteminiz varsa eğer bu kodlar ile sitenizde canlı destek oluşturabilirsiniz. Gerekli kodlara buradan ulaşabilirsiniz.

WEBRTC ile ilgili detaylı bilgi almak için http://www.webrtc.org/ ziyaret edebilirsiniz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments