Andromeda Galaksisi

Herkese tekrardan merhaba.

Yaklaşık bir buçuk aydır burasıyla ilgilenemiyorum. Tek bir kısa yazı dahi yazamıyordum. Bazı iş problemlerim yüzünden uzak kalmak zorunda kaldım. Aslında halen tam müsait değilim. Web yazılım konusunda kendimi ilerletiyorum. Ama burayı da boş bırakamayacağımın farkındayım. Eskisi gibi çok olmasa da yazılar yazmayı planlıyorum. Eğer hedeflediğim freelance çalışmayı gerçekleştirebilirsem, buraya ayırabileceğim çok zamanım olacak.

Web yazılım konusunda gelişmemin faydalarını ise yakında burada görebileceğiz. Hazır temalar kullanmak yerine buraya kendim bir tasarım entegre edeceğim. Ondan sonra da gereksiz eklentileri kaldırdığımda da site baya hızlanmış olacak.

Aşağıdaki dikkat çekici resim görülebilir ışık ve kızılötesi ışık olarak iki ayrı resim halinde arşivlerden çıkarıldı. Andromeda (M31) galaksisi, Samanyolu galaksisinden 2 kat büyük ve 2,5 milyon ışık yılı uzaklıkta. Yerel gökada kümemizde en büyük komşumuzdur. Yaklaşık 4-5 milyar yıl sonra da komşu olmak için birbirimize çok yakınlaşmış olacağız. Galaksinin genç parlak mavi yıldızları, görülebilir ışığın resminde, spiral kollardaki kırmızı yıldız oluşum bölgelerinde görülebilmektedir. Fakat Spitzer Uzay Teleskobu’nun kırmızı ve yeşil renk kanallarından çektiği ve harmanladığı kızılötesi fotoğrafta, genç yıldızlar tarafından aydınlatılan ve turuncu renklerle görebildiğimiz yıldızlararası toz bulutu galaksinin merkezine kadar uzanabilmektedir. Görülebilir ışıkta bunu göremezdik. İki küçük yoldaş, M110 ve M32 galaksileri de fotoğrafa girmeyi başarmış aynı zamanda.

M31-Spitzer-LL

Orjinal resmin çözünürlüğü çk daha yüksektir. Resime tıklayarak orjinal çözünürlüğü görebilirsiniz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments