Bilim İnsanları Yaşamın Temel Yapıtaşlarını Üreten Kozmik Fabrika Keşfettiler

Bilim insanları Aminoasit gibi hayatın temel yapıtaşlarını üreten kozmik fabrika keşfettiler, çalışma bugün Nature Geoscience’da yayınlandı.

Londra İmparatorluk kolejinden bir takım, Kent Üniversitesi ve Lawrense Livermore Ulusal Laboratuvar’ı bir kuyruklu yıldız bir gezegene çarptığında aminoasitin üreyebileceğini keşfettiler. Bu üreme aynı zamanda tamamen kaya olan kuru bir meteorit buzlu bir gezegene çarparsa da gerçekleşebilir.

Bu keşif aynı zamanda Dünya 4,5 ve 3,8 milyar yıl önceki aralıklarda meteor ve kuyruklu yıldız bombardımanından sonra hayatın nasıl başladığı ile ilgili bulmacanın parçalarını öğrenmek için bir seçenek sunuyor.

Londra İmparatorlu Koleji Dünya bilimi ve mühendisliği departmanı yazarlarından Dr. Zita Martins diyor ki : “Çalışmalarımız gösteriyor ki yaşamın temel yapıtaşları güneş sisteminde herhangi bir yerde hatta daha da ötesinde oluşabiliyor. Ama bu yapı taşlarının yaşamın geliştirebilmesi için gerekli koşullara ihtiyaç duyuyor. Heyecan verici olan ise çalışmalarımızın farklı bir bakış açısı getirerek yapı taşlarının güneş sisteminde farklı bir yerinde oluşarak gezegenimizde yaşamın nasıl kök saldığı.”

Aynı zamanda Kent Üniversitesi yazarlarından Dr. Mark Price ekliyor: “Bu keşif bize su, karbondioksit buzu gibi basit moleküllerden aminoasit gibi karmaşık moleküllere kadar çok basit bir mekanizma olduğunu gösteriyor. Bu hayatın başlangıcı ile ilgili ilk basamak. Bir sonraki basamak ise aminoasitin protein gibi daha karmaşık yapılara nasıl dönüştüğüdür.”

Araştırmacılar Enceladus ve Europa gibi yüzeylerinde bolca buzun bulunduğu yerlerde meteor çarpışmalarında aminoasitin nasıl oluştuğuna dair mükemmel sonuçlara ulaşılabileceğini söylüyorlar. Onların çalışmaları hayat belirtileri arayışlarında yapılan uzay görevlerine yeni bir yöne çiziyor.

Araştırmacılar bir kuyruklu yıldız gezegene çarptığında aminoasitlerin oluşmasını sağlayacak molekülleri oluşturan bir şok dalgası oluşturuyor. Çarpışma aynı zamanda moleküllerin aminoasite dönüşebilmesi için ısı da üretiyor.

Kaynak ve Referanslar:

Science Daily-Scientists Discover Cosmic Factory for Making Building Blocks of Life

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments