cassini

Cassini’nin Satürn’e Varışının 10. Yılı

10 sene önce, 1 temmuz 2004 yılında Cassini uzay aracının ana motorlarının bağlantısı kesildi ve ayrıldı. İşte o anda, roketlerin ateşi kesilip ayrıldığında Cassini insanlığın bir kilometre taşını oluşturdu: Satürn’ün yörüngesine giren ilk uzay aracı oldu.

Cassini için ne desek azdır aslında. Yaptığı keşifler insanlık tarihine altın harflerle kazılabilecek cinsten. Bugünün Satürn’ün yörüngesine girişinin 10. yılı olması nedeniyle onun çektiği binlerce resmin arasından bazılarını paylaşacağım buradan.

satürn2013 ekiminde cassini Satürn’ün bize göre yukarı kısmına doğru yükselerek bu nefes kesen resmi çekti. Hatta belki de şu ana kadar satürnün çekilmiş en güzel resmi de diyebiliriz belki.

satürnün lekesiHep jüpiterin devasa hortumu olan kırmızı lekesini bilsek de satürn’de böyle bir hortuma sahip. Bu hortum 2000km çapa sahip. Kızılötesi çekilen resimde kırmızı alan hortumun alçak bulutlarını ve yeşil alan ise daha yükse bulutlarını gösteriyor. Kırmızı alanın içinde hortumun hızı 500km saat olarak biliniyor.

satürn altıgen şekli cassiniBu fotoğrafta ise satürnün güney kutbunda her alan bir başka hortumu görüyoruz. Yalnız bu hortum garip bir halde altıgen şeklini almış. Bu şekli ile şu an emsalsiz diyebiliriz. Bu hortomun büyüklüğü ise 20000 km çapındadır.

saturn cassini mimasSatürn’ün uydusu Mimas 400 km genişliğinde ve çocunlukla buzdan olmak üzere kayadan da oluşmaktadır. Bu uydu defalarca göktaşı yağmuruna tutuldu ama en büyük göktaşı çarpışmasının kalıntısını solda Herschel kraterinde görebilirsiniz.

saturn 2Satürn’de yaz fırtınaları olağan şeylerdir ama bu çok farklı. Gezegenin atmosfrinde 2010 yılında oluşan bu fırtına o kadar uzun sürdü ki gezegende boydan boya gözüktü denilebilir. Dinmesi 1 ayı bulan fırtınan son halinde toplam uzunluğu 300.000 km’ydi.

saturn dunya cassiniBu resmi daha önce de paylaşmıştım. 2013’ün temmuzunda cassini satürnün arkasına geçti. Tam bu esnada cassini satürnün güneş tutulması yaptığı anda bu resmi çekti. Bu resim görülebilir ışıkla çekilmesinin yanı sıra sağ alt köşede büyütülmüş olarak görebileceğiniz gibi dünya da bu resmin içerisindedir.

saturn enceladus cassiniYaşam arayışında hep popüler bilginin etkisi ile insanlar gözünü marsa dikse de aslında astronomlar için en olası yer resimdeki satürnün uydusu enceladusdur. Yüzeydeki buz katmanının devasa bir okyanusun yüzeyi olduğu düşünülüyor. Aynı zamanda gayzerlerde yapılan analizlerde su ve organik moleküller tespit edilmişti. Yani yaşamın en yükse olası olduğu yer burası güneş sistemimizde.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments