Feynman’ın Dersleri Ücretsiz Olarak Yayınlandı!

Feynman’nın dersleri fizik dünyasında en ünlü derslerdir. Dersleri öğrenciler, öğretmenler, meraklılar, bilim insanları kısacası herkes için yararlıdır ve fantastiktir. California Teknoloji Enstitüsü’nün (kısaca Caltech) Feynman’ın Dersleri sitesinde tüm derslerin içeriğini ücretsiz olarak online yayınlamışlar.

Feynman Diyagramı

Bu Feynman diyagramında, bir elektron ve bir pozitron yokoluşu, bir foton’un üretilmesi ( mavi sine dalgası tarafından gösterilebilir) alıyor bir kuark-antikuark çifti, sonrasında antiquark ışıması bir gluon (yeşil helis ile gösterilebilir).

Bu dersler ilk başta fizikçi Richard Feynman tarafından 1960 yılında Caltech’de sunulmuştu. Şimdi ise bir araya getirildi ve 3 bölüm halinde sunuldu. Şu güne kadar kitap olarak 1,5 milyon adet satılmıştır. Şimdi ise ücretsiz. Tabi sizlerin ingilizce bilmesi şart okuması için.

Richard Feynman hakkında kısaca bilgi vermemiz gerekirse kendisi 20. yüzyılın en önemli ve efsanevi fizikçilerindendir. Kuantum Elektrodinamiği çalışmalarıyla 1965’te Julian Schwinger ve Sin-Itiro Tomonaga ile beraber nobel ödülü almıştır. Richard Feynman’ın en büyük katkısı Kuantum Elektrodinamiği’ni açıklamak için oluşturduğu diyagramlardır. Örnek bir diyagram solda görebilirsiniz.

Eğer okumak değil de izlemek istiyorsanız aşağıdaki Feynman’ın 50 yıl önce sınıfında verdiği dersleri dinleyebilirsiniz.

Ders 1: Kütleçekimi Kanunu

Ders 2: Matematik ve Fiziğin İlişkisi

Ders 3: Büyük Korunma İlkeleri

Ders 4: Fizik Yasalarında Simetri

Ders 5: Geçmiş ve Gelecek Ayrımı

Ders 6: Olasılık ve Belirsizlik Doğanın Kuantum Mekanik Görünümü

Ders 7: Yeni Yasaları Aramak

Richard Feynman

Teori’nin ne kadar güzel olduğu önemli değil, senin ne kadar zeki olduğun da önemli değil. Eğer teorin deney sonuçları ile uyuşmuyorsa yanlıştır.
Richard Feynman

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
noone

türkçesini bulması kolay e kitap pdf yaz videonun türkçesi e kitapta tamamen aynı bir şekilde var kitabın adı fizik yasaları üzerine richard feynman

Böbrek

Çok eski videolar, siyah beyaz. O günden bu güne bu kadar fazla değişiklik olmuşken, hala bu dersler izlenmeye değer diyebilir miyiz?

feynmanzafer

Fizik Yasaları Üzerine adlı kitabı bu derslerin basılmış hali. Videolar keşke Türkçe altyazılandırılmış olsa, daha iyi olurdu. Bu yüzden anlamak açısından Fizik Yasaları Üzerine kitabıyla videolar birlikte incelenince gayet güzel oluyor.