Galaksi Simülasyonu Büyük Uğraşlar Sonucunda Yapılabildi

Evren 0,5 milyar yıl yaşında iken galaksinin durumu. Eflatun renkler soğuk gazı, yeşil renkler sıcak iyonlaşmış gazı, kırmızı renkler ise aşırı sıcak gazları temsil ediyor.

Evren 0,5 milyar yıl yaşında iken galaksinin durumu. Eflatun renkler soğuk gazı, yeşil renkler sıcak iyonlaşmış gazı, kırmızı renkler ise aşırı sıcak gazları temsil ediyor.

Uzun zamandan sonra astronomlar evren tarihi boyunca bir galaksinin gerçek fizik yasaları üzerinde temellenen bir galaksiyi simüle etmeyi başardılar.

Astronomlar uzun zamandır yerçekimi, gaz kimyası ve evrenin evrimi gibi fizik yasalarını dahil ederek bir galaksiyi evrenin yaşı boyunca simülasyon etmeye çalıştılar. Fakat sonuçları her zaman tüm gazlar kısa bir sürede soğuruluyor ve galaksinin merkezine çöküyordu. Galaksi modellemeleri her zaman gözlemlenen galaksilerden daha fazla yıldız üretiyordu ve daha fazla kütleye sahip oluyordu. Ama sonunda eksik parçayı bulabildiler. Yıldızların tepkileri.

Astronomlar bu eksik parçayı bulabilmek için yıldızların evrenin evrimine nasıl etkide bulunduğuna bakmak zorunda kaldılar. Ve gördüler ki yıldızlar evrenin gelişiminde çok büyük bir role sahip.

Yıldızlar gençken aşırı derecede sıcaktır ve uzaya çok büyük miktarlarda radyasyon yayar. Bu radyasyon yıldızlararası gaza ısıtır ve itmeye başlar. Daha sonra ise yıldız fırtınaları bu gazları daha da itmeye başlar. Ve en sonunda süpernova patlamarı ise bu gazları süpersonik hızlarda iter. Fakat kayıp parçayı bulduktan sonra bunu simülasyonları ile birleştirmek kolay olmadı.

Astronomlar simülasyonlarında galaksinin neye benzemesi gerektiği ile o kadar ilgilendiler ki bir çok yerde kendileri simülasyona müdahele etmek zorunda kaldı. Bunun sonucunda da gerçek bir galaksiden daha fazla yıldıza ve kütleye sahip olan galaksiler elde ettiler.

Fakat kayıp parçayı yani yıldız rüzgarlarını modellerine eklediklerinde sonunda istenilen bulguyu elde edebildiler. (Bana sorarsanız bu astronomları anlamakta güçlük çekebiliyorum bazen. İşin kolayına kaçmak istemelerinden midir nedir böyle bir şeyi nasıl atlıyorlar çözemiyorum. Simülasyonda bu dahil olmadan elbet bu sonucu alırlardı. Bana sorsalardı söylerdim zaten. Geçen jüpiterin kırmızı lekesi sorunu çözüldü yazımda da bunun gibi bir şeyi hesaplamayı akıl etmemişlerdi).

Evren 11,7 milyar yıl yaşındayken galaksinin durumu. Mavi bölgeler genç yıldız kümelerini ki gazları itilmiş olanlar, kırmızı renkler ise toz bulutlarını temsil ediyor.

Evren 11,7 milyar yıl yaşındayken galaksinin durumu. Mavi bölgeler genç yıldız kümelerini ki gazları itilmiş olanlar, kırmızı renkler ise toz bulutlarını temsil ediyor.

Bu simülasyonla ilgili iki tane video yayınlamışlar Altta her ikisininde linkini paylaşacağım. Tıkladığınızda mov uzantılı video dosyası inmeye başlayacak. İzlemenizi tavsiye ederim.

Video 1 (488 MB)

Video 2 (42 MB)

Kaynak:

Universe Today-

Using the ‘Missing Physics’ of Stellar Feedback to Accurately Simulate Galaxies from the Big Bang to Today

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
electrocodersahin

Video linkleri kırık. Yenileyebilirmisiniz.

[…] simülasyonunun yapıldığını ben yazımda bildirmiştim. O başarılı bir çalışmaydı. (Galaksi Simülasyonu Büyük Uğraşlar Sonucunda Yapılabildi). Aynı zamanda eski simülasyonlar yıldız oluşumları, süpernova patlamaları ve kara delikler […]