Hubble’dan Yeni Yaratılış Sütunları Fotoğrafları
NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu, evrene dair bir sürü yeni fotoğraflar çekti. Ama fotoğraflardan bir tanesi nefes kesici bir güzellikte. Kartal (Eagle) Bulutsusu’ndaki Yaratılış Sütunlarının kızılötesi fotoğrafı güzelliği ile insanların ağzını açık bırakmaktan da öte diyebiliriz.
Öcenlikle Kartal (Eagle) Bulutsusu ve Yaratılış Sütunları (Pillars of Creation) hakkında bir kısa bilgi verelim.
Kartal Bulutsusu (diğer isimleri; Messier 16, M16, veya NGC 6611), 1745-46 yıllarında Jean-Philippe de Cheseaux tarafından keşfedilen, Yılan (Serpens) takımyıldızında bulunan bir açık yıldız kümesidir. Bizden 7000 ışık yılı uzaklıkta yer alır. Yaratılış Sütunları (diğer adıyla fil hortumları) ise Kartal Bulutsusu’nun merkezine yakın bir bölümde yer alan, uzunluğu ışık yılları olan yoğun toz sütunlarıdır. Kütleçekim etkisi ile büzüşmekte olduğundan yğun bir yıldız luşum bölgesidir. Adını da bu yüzden almıştır.
Bu fotoğrafta ise Hubble Uzay Teleskobu’nun yeni çektiği iki resmin yanyana halini görüyoruz. Solda görülebilir ışık ve sağda ise kızılötesi ışık ile çekilmiş Yaratılış Sütunları’nın fotoğraflarını görüyoruz.