Astronomi Paylaşımları 12.12.2013

Tarih dün olsaydı güzel dururmuş bence. Neyse. Normalde wordpressle pek alakam yoktur ama bu siteyi kurduğumdan beri hep yeni şeyler keşfediyorum. Mesela bugün galeri eklentisi kurdum. resim galerisi oluşturuyor güzel bir şekilde. Bunu da burada denemiş ve size göstermiş olacağım. Hadi başlayalım.

Burada astronomi fotoğraflarında bir efekt ile sanki avucumuza sığacakmış gibi göründüğü iddia edilen resimler bulunuyor. Imgur.com sitesinden ScienceLlama kullanıcısı tilt-shift efektini photoshopda kullanarak bu görüntüleri oluşturmuş. Bana pek küçük gibi gelmedi ama resim galerisini denemiş oldum. Baktım güzel oldu be.

Bu resimlerdeki ise NGC 6357 olarak da bilinen Savaş ve Barış bulutsusu. Bizden 8000 ışıkyılı uzaklıkta akrep takımyıldızında bulunuyor. Bir çok bulutsuda olduğu gibi kendisi de yıldız üretim fabrikasıdır. Bulutsu ismini kızılötesi resimlerinde batı tarafında kurukafa doğu tarafında ise güvercine benzeyen şekiller olduğu için almış. Ben pek benzetemedim ama sizi bilemem. Fakat resimlerden birinde kurukafaya benzer bir şey gözüme çarpmadı değil.

Mars Yüzeyi

2004 – 2009 arasında Mars yüzeyinde dolanan robot gezgin Spirit, 2005 yılında bir tepeye tırmanıp, üç gün boyunca bir dizi fotoğraf çekmişti. Yukarıdaki görüntü işte bu fotoğrafların 360 derecelik bir panorama yaratacak şekilde sayısal olarak birbirine eklenmesiyle elde edilmiştir. Fotoğraflar çekilirken Spirit’e verilen komutta çözünürlüğün normal insan gözüne uygun olması istenmiş. Tavsiyem resme tıklayarak büyük haline bakın ve sağa sola oynatın.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments