Pi Sayısının Müziği

Pi sayısı muhtemelen en meşhur sayıdır. Aslında biraz ironik olmasına rağmen elimizde bir Pi sayısı yoktur. En azından tamamlanmış bir Pi sayısı yok çünkü pi sayısı sonsuza değin uzanıyor. Matematiğin garipliği.

Kısacası Pi sayısı; bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen bir matematik sabitidir. Kısaca 3,14159 olarak gösterilir. Aslında daha önce de belirttiğimiz üzere Pi sayısı sonsuza değin uzandığı için bu kısa gösterim tam olarak doğru değildir. Pi sayısının doğru bir şekilde bulmanın imkansızlığından dolayı bir çok kez mit konusu bile olmuştur aslında. Reyting ya da gelir derdindeki sinema sektörü de yararlanmıştır bundan. Ama bilimsel olgusuna değinirsek, matematikçi William Shanks (1812—1882), pi sayısının 702 basamağını bulabilmek için 15 yılını harcamıştır. Etkileyici bir çalışma ama ne yazık ki 528. basamakta hata yapmıştır ve bu hata ondan sonraki tüm sayıların yanlış olmasına sebep olmuştur.

Bugün ise pi sayısının 10 trilyon basamağı bulunabilmiştir. 2004 Kasım ayında, çinli bir kimya öğrencisi, Chao Lu, 4 sene çalışarak 67.890 basamağı bularak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiştir.

Bu videoda ise Michael Blake, pi sayısını kullanarak bir çok enstrümanla müzik oluşturmuştur. En basit şekilde anlatacak olursam, her notaya bir sayı vererek müziği oluşturmuştur. Ama bunu yapan ilk kişi olmamıştır. Bu şerefe erişen kişi ise Lars Erickson’dır. Onun videosuna ise buradan ulaşabilirsiniz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
yeliz

Erhan bey…

pi sayisinin notalari sizde mevcut mu?

Kizim pi gununde okulda calmak istiyor

sevgilerimle…

yeliz