Yıldız, Beyaz Cüce ve Nova – Felaketin Şafağı

Bu illüstrasyonun adı Felaketin Şafağı (Cataclysmic Dawn ).  İllüstrasyonda, gelecektiki insanların ikili yıldız sistemlerinin etrafındaki bir gezegene yerleştikleri düşünülerek gezegendeki manzararnın ne olabileceği resmedilmiş.

Burada beyaz cüce ortağı yıldızdan madde çalmakta. Bu madde çalımı beyaz cücenin etrafında yığılma diski oluşturur. Bu noktada büyük ihtimalle bir nova gerçekleşecektir. Novalar pek bilinmez ve duyulduğunda süpernovalar ile karıştırılır. Bu yapılmaması gereken bir hatadır. Novalar süpernovalar ile karıştırılmamalıdır. Novalar, bir beyaz cücenin, genelde illüstrasyondaki gibi ikili yıldız sistemlerde madde çalımı ile yüzeyinde hidrojen birikmesi sonucu gene yüzeyinde gerçekleşen nükleer patlamalardır. Patlamaların süresi ne kadar olacağı belirsizdir. Bir kaç saat olabileceği gibi bir kaç yıl da sürebilir. Süpernova kadar güçlü değildir ama beyaz cücenin parlaklığını oldukça artırabilmektedir.

Nova gerçekleştikten bir süre sonra beyaz cüce tekrar eski haline döner. Ama bu tek seferlik olacak diye bir şart yoktur. Tekrarlanabilir. Bunlara ise Tekrarlayan Nova denilmektedir.

İllüstrasyon Sahibi: Mark A. Garlick

novadawn_garlick_643

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments