Yıldızları Uzay Aracı Niyetine Kullanmak

hypervelocity-starsYıldızlararası uzayda yolculuk etmek için uzay aracı üretmektense güneşin kendisini taşımak daha yararlı olabilir. Bu sayede gezegenimiz dahil tüm her şeyimizi de taşımış oluruz. Bazı araştırmacılar çok ileri bir medeniyetin (Medeniyet seviyeleri ile ilgili yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.)böyle bir işlem yapıyorsa bunu gözlemlemiş olabildiğimizi ya da gözlemleyebileceğimizi iddia ediyor. Bundan önce bir yıldızı nasıl taşırız?

Bowl Of Heaven kitabında Gregory Benford ve Larry Niven yıldızın çevresini kaplayan geniş bir kase (Dyson Küresinin yarısını düşünün) hayal etmişler. Yıldızın enerjisini kullanarak bir yönde plazma jetleri ile yüzyıllar süren bir hareketlenme oluşturulabilir.

Kitapta böyle bir yıldızı keşfeden başka bir insanlığın konuşmasından bir parça;

“…Yıldızın bir yönünde jet halindeki uzantıyı nasıl yakaladın?”

Ellerini hareket ettirerek “Bana göre magnetik alan kontrol altında ve bir yöne doğru hareket ediyor”.

“Bir neon jeti dışarı doğru iti gücü sağlıyor. Ve içeride yaşam bölmeleri var, ele geçirebileceğin binlerce yıldız sistemindeki gezegenlerden daha fazla yaşama alanı var. Santrifüj yerçekimi ile ona tutturulmuş….”

“Tamamında yaşamıyorlar. Bu sadece jant gibi bir şey. Çoğu aynalardan oluşuyor. Bu sadece yaşam alanından oluşmuyor.” dedi Cliff. “Bu hareket ediyor evet. Koca bir yıldız gemi mi? Bir uzay aracı olan yıldız!”

Keith Cooper’ın, Fritz Zwicky’in (1898-1974) Yıldızlararası Çalışmaları kitabını kaynak alarak bir makalesi var ve çılgın bir fikir ortaya atıyor. Bu fikir güneşi bir motor olarak kullanarak hepimizi Alpha Centauri’ye yolculuk ettirmekti. Bu kavram güneşin fotosferini uyararak sıcak noktalar oluşturuyor ve asimetrik güneş patlamaları oluşturarak güneşi yeni bir yola sokuyor. Zwicky’in hayaline göre Alpha Centauri’ye böyle bir yolculuk 50 asır sürecekti ve gezegenimizi de birlikte götürecekti. Fakat Keith Cooper’ın makalesinde bununla ilgili cevaplanmamış bazı soruları var. Asimetrik patlamaları oluşturan makine hakkında, nasıl yavaşlanacağı hakkında, güneş sistemi oraya vardığında nasıl etkileneceği ve diğer yıldızların yolundan sapmasına sebep olup olmayacağı gibi konularda bir bilgi yok.

Eğer çok ileri teknolojiye ulaşmış bir medeniyet böyle bir şey yaparsa kullandıkları yıldızlarda alışa gelmedik bir şekilde hareket ediyor olacaktır. Ve böyle yıldızlar tespit edilmiştir. Bu yıldızlara Hypervelocity yıldız diyoruz. Bu yıldızların hızları o kadar yüksek ki -özellikle galaksinin merkezindeki süper kara deliğe yakın yıldızlar- samanyolunun kaçış hızından daha fazla olduğu için galaksinin kütleçekiminden bağımsız oluyorlar. Ama tabi bu yıldızların böyle bir medeniyetin etkileri ile böyle davranmadığı biliniyor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments