Kardashev Cetveli-Tipler Ve Medeniyet

Bu teoriye göre bir medeniyet ne kadar büyürse ve gelişirse, enerji ihtiyacı nüfusun orantısız artması ve makinelerin enerji ihtiyacı yüzünden o kadar büyük olacaktır. Kardashev cetveli bu noktada bir medeniyetin teknolojik gelişimine bağlı olarak ne kadar enerji tüketimi yapabileceği düşüncesi üzerine oluşturuldu.

Medeniyet Ve Enerji 1Cetvel dünyadışı yaşam araştırmaları yapan rus astrofizikçi Nikolai Kardashev tarafından 1964 yılında çıkarıldı. Her biri farklı enerji seviyesine sahip 3 farklı sınıfa sahip: Sınıf I (10¹⁶W), Sınıf II (10²⁶W), Sınıf III (10³⁶W). Daha sonraki astronomlar ise bu sınıfların sayısını artırdı. Sınıf IV (10⁴⁶W) ve Sınıf V. Sınıf V’in enerji seviyesi tüm evrenlerdeki tüm zaman dilimlerinde bulunan olası tüm enerjiyi barındırıyor. Bu enerji birimi aynı zamanda medeniyetin bilgi seviyesini de belirliyor.

Öncelikle biz insanoğlu henüz bu cetvele giremedik. Şu anki bulunduğumuz seviye Sınıf 0. Sınıf I’e yükselmek için önümüzde çok uzun bir yol mevcut. Ünlü fizikçi Michio Kaku’e göre bu sınıfa yükselmemiz için önümüzde 100-200 sene olduğu. Peki ya diğer sınıflar için nasıl bir zaman öngörülebilir?

Sınıf I seviyesinin enerji miktarı, Yaşanabilir bölgedeki kullanılabilir tüm enerjiyi kullanabilme ve artan nüfusun ihtiyacını karşılayabilecek şekilde depolama anlamına geliyor.  Eğer bu seviyeye gelmek istiyorsak şu anki enerji üretimimizi 100.000 defa artırmamız gerekiyor. Böyle bir enerji üretimi için dünyadaki tüm enerjiyi elde edebiliyor olmamız gerekiyor. İnsanlık volkanları, hava olaylarını hatta depremleri bile enerji elde etmek için kullanabilir (teoride). Her ne kadar inanması zor olsa da gelişen teknoloji ile tüm enerji olasılıklarını yönetmek sadece kontrol işi oluyor.

Sınıf II seviyesindeki enerji miktarı ise bulunan yıldız sistemindeki yıldızın tüm enerjisini kullanabilmek (Yıldızın enerjisini kontrollü bir biçimde kullanabilmek yıldızı alıp olduğu gibi enerjiye dönüştürmek değil). Bunun için bir önerme var – Dyson Küresi (Konu ile ilgili bir başka bağlantı). Bu cihaz yıldızın her santimini kaplıyor ve yıldızdan dışarı çıkan enerjinin bir çoğunu bağlantılı gezegene aktarıyor. Eğer bu medeniyet füzyon (Yıldızın enerji kaynağı) konusunda gerçekten uzmanlaşmış ise bir gaz devi gezegeni yanında tesis kurarak gerekli ihtiyacını oradan karşılar ve enerji üretimini de sağlayabilir. Yavaş yavaş gaz devini tüketir.

Böyle bir enerji ne için kullanılabilir? Aslında bilinmiyor. Bu sınıftaki medeniyetin neler yapabileceği sadece tahminlerle sınırlı. Örnek verirsek olası bir meteor çarpmasına karşın dünyanın yörüngesini değiştirmek gibi. Diyelim ki dünyanın yerini değiştirmedik o zaman jüpiter gibi gezegenlerin yerini değiştirmek içni de kullanılabilir. Karizmatik değil mi? :)

Medeniyet Ve Enerji 3Evet artık gezegenimizi hatta yıldızımızı enerji kaynağı olarak kullanabiliyoruz ve neslimizin devamı için bir çok şey yapıyoruz. Sıra geldi Sınıf III’e. Sınıf III artık galaktik uçuşlar gerçekleştiren ve elindeki enerji ile yapılabilecek her şeyin bilgisine sahip birinci sınıf bir medeniyeti temsil ediyor. İnsanoğlunun yüz binlerce yıllık evriminden tahmin edebilirsek ve gelişen teknoloji ve bilgiyi de eklersek buna bu seviyeye gelen insan ırkının şu anki insan ırkı ile aynı olmayacağı kesin denilebilir. Bu ırkın cybor ve sibernetik organlar gibi ve sosyal yapısı gibi bir çok şeyi değişken olacaktır. Aynı zamanda genetik mühendisliğin avantajlarından sonuna kadar da yararlanmış olacaktır. Hatta tamamen doğal biyolojik insanın hor görüldüğü aşağılandığı küçük görüldüğü bir sosyal yapıdan bile söz edilebilir.

İnsan ırkı bu noktada kendini yenileyebilen ve her yıldız sisteminin kolonileştirmesinden sonra  sayıları tüm sistemlere yayılmış bir şekilde milyonlara ulaşmış belki de geçmiş robotların üretimini de yapmış olacaktır. Tüm bu kolonileştirilmiş yıldız sistemlerinin Dyson küresi ile enerjileri bir noktada toplanıp muazzam şeyler için kullanılabilir. Tabi bu bir kaç sorunu da beraber getiriyor. Fizik kurallarını yıkmadığımız sürece, ışık hızını geçemediğimiz sürece -warp teknolojisi ya da solucan deliği gibi- bu enerjiyi kullanmakta zorlanabiliriz.

Sınıf IV ise ihtimal dışı görülen bir sınıf. Bu sınıfta evrendeki tüm olası enerjileri depolayabilmek gerekli. Kara delikler de dahil. Böyle bir seviyeye ulaşabilmiş bir medeniyet her şeyi yapabilecek konuma gelmiştir hatta kara deliklerin olay ufkunda yaşayabilecek şekilde fizik kurallarını da yıkabilecektir.

Sınıf V. İşte bu sınıf tamamiyle tanrı kavramı ile yarışabilecek düzeydedir. Olası tüm evrenlerdeki tüm zamanların tüm enerjilerini depolayabilmek tanrı kavramını bu medeniyette gerçek bile kılabilir. Ama böyle bir şeyim mümkünlüğü ise pek ihtimal gözükmüyor.

Kaynak:

Wikipedia-Kardashev scale

İO9-How to Measure the Power of Alien Civilizations Using the Kardashev Scale

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
İsmail

Bu 5 inci seviyeye kimse ulaşamaz çünkü eğer ulaşsa lardı su an bizim yıldızımız da da saydın küresi olurdu ama diğerlerine bir şey diyemem ama bizim ikinci seviyeye çıkmamız bile çok zor önce maden ve yeni gezegenler bulmalıyız dimi….??????!!!!!