Yeni Keşifler 300 Yıllık Bir Problemi Çözdü-Dünyanın Çekirdeğinin Dinamikleri

Leeds Üniversitesi bilim insanları 300 yıllık dünyanın çekirdeğinin hangi yönde döndüğü bilmecesini çözdüler.

Dünyanın katı demirden oluşan iç çekirdeği doğuya doğru çok yüksek bir hızda dönerken -geri kalan gezegenden daha hızlı dönüyor demek- erimiş demirden oluşan dış çekirdek ise daha yavaş bir hızda batıya doğru dönüyor.

Aynı zamanda Edmund Halley -aynı zamanda kuyrukluyıldızı keşfeden ünlü insan- 1962 yılında dünyanın jeomanyetik alanının batıya doğru kaydığını tespit etti. Bilim insanları o zaman dünyanın iç çekirdeğinin dış çekirdeğin davranışına göre hareket edebileceğini düşündükleri ilk andı. Gezegen böyle davranıyordu çünkü jeomanyetik alana göre tepki veriyordu.

Keşifler bugün bilim insanlarının dünyanın çekirdeğinin dinamiği ve gezegenimizin manyetik alanının kaynağını anlamalarına yardımcı olabilmesi için Ulusal Bilimsel Akademelerinde yayınlandı.

Son yüzyıllarda sismometreler ile yapılan çekirdekten gelen deprelerin ölçümleri, iç çekirdeğin yüzeye göre doğuya doğru bir süper hızda dönmesi gerektiğini gösterdi.

Leeds Üniversitesi Dünya ve Çevre okulundan Dr. Philip Livermore “Manyetik alan iç çekirdeği doğuya doğru dönmesini zorlarken onun dünyadan daha hızlı dönmesine sebep oluyor aynı zamanda sıvı haldeki dış çekirdeği zıt yönde döndürerek tüm çekirdeğin batıya döndüğü hissini veriyor.” dedi.

Katı iç çekirdeğin büyüklüğü ay kadar. İç çekirdek sıvı demir alaşımla çevrilidir ve bu dış çekirdeğin konveksiyon itkisi jeomanyetik alanı oluşturuyor.

Kaynak:

  • Eurekalert-New insights solve 300-year-old problem: The dynamics of the Earth’s core
  • Leeds Üniversitesi-New insights solve 300-year-old problem: the dynamics of the Earth’s core
  • Science News Line-New Insights Solve 300-year-old Problem: The Dynamics of the Earth’s Core
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments