Astronomi Paylaşımları 19.12.2013
Zaman akıyor ve benim yoğunluğum yüzünden takip etmem gereken haberler birikip duruyor. Bugün 400’e yakın haber birikmiş bir kaç günde. Paylaşabileceğim güzel fotoğraflar çok. Benim gibi sizin de hoşunuza gideceğinden eminim. Bir ara şu “Bilgi Bolluğunun Getirdiği Bilgisizlik” yazımın ikinci versiyonunu da yazayım. Oraya eklemediğim şeyler olduğunu farkettim.
Cassini uzay aracı ilk fırlatıldığı zaman bunu lisede bilim teknik dergisinden okumuştum. Baya heyecanlıydım. Satürn’ün yörüngesine yerleştiği zaman ne keşifler yapacak ve güzel resimler çekecekti diye hayal ederdim. Meyvelerini de verdi. Harika resimler keşifler yakaladı. Tıpkı bu resim gibi. Prometheus uydusunun (86 km çap) F halkasında bıraktığı etkiyi görüyoruz burada. Daphnis (8 km çap) uydusu da bu resimde ama farkedilemeyecek kadar küçük. Kendisini sadece halkada bıraktığı izle görebiliyoruz. Bu resim Cassini aracı tarafından 5 ağustosda görülebilir ışık ile çekti.
Bu resim de kaçırılmaması gerekiyordu. NASA’nın ay çarpışma izleme programı 8 yıllık süreçte en parlak meteorun ay yüzeyine çarpmasını kaydetti. Ve ayın üzeridne artık yeni bir krater var.
Ayın resimleri ile devam edelim. Normalde ay gri ve beyaz tonları renklerde gözükür. Ama biraz renk filtrelemeleri ile renkli güzel bir ay görüntüsü geçer elimize. Bu filtrelemeler ve renklendirme ayın yüzeyindeki maddelerin ışığı absorbe etmesine göre oluşturulur. Mavi bölgeler titanyum açısından zengini bölgeleri, turuncu bölgeler ise titanyum açısından fakir bölgeleri temsil ediyor.
Bu gördüğünüz lazer gösterisi filan değil. Uzun pozlamalarla çekilmiş gökyüzü resimlerinin birleştirilmiş hali. Bildiğiniz gibi dünya dönüyor ve gökyüzündeki gördüğümüz her şey hareket ediyor bu yüzde. Fotoğraf makinanızı bir yere sabitleyip saatlerce pozlama yaparsanız böyle bir görüntü elde edersiniz. Yıldız kayması ismini sanıyorsam bu fotoğraflar daha çok hak ediyor =).