Astronomi Paylaşımları 08.12.2013

Evet bana göre uzun bir zaman oldu. Astronomi resimleri paylaşmayı ve hakkında yazı yazmayı özlemişim doğrusu. Yazı yazmayı özlemişim desem daha  doğru olur. Bir haftadır yazacağım şeyleri biriktiriyorum ve bugüne patlıyorum.

Bu tür paylaşımlarım için doğru ismi bir türlü bulamıyordum. Farketmişsinizdir zaten. En sonunda Astronomi kategorisi altında Astronomi Paylaşımları isminde alt kategori oluşturdum ve böyle isim vermeyi tercih ettim. Şimdi gelelim bugünün paylaşımlarına.

Galaksiler

Bu iki galaksi Arp 147 olarak bilinir. Bizden 450 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alır. Bir kaç yüz milyon yıl önce bu iki galaksi birbirlerinin kütleçekimi sayesinde yaklaşıp bir tango dansı sergilemeye başladılar. Yani çok uzun süre boyunca yaklaşacaklar uzaklaşacaklar tekrar yaklaşacaklar ve en sonunda tek bir galaksi haline gelecekler. Tıpkı ortalama 4-5 milyar yıl sonra andromeda ve samanyolu galaksilerinin başına gelecek olan gibi. Bu olaydan önce bu iki galaksiden birisi spiral biriside eliptik galaksiydi. Galaksilerden birisi diğerinin içinden geçtikten sonra bu halka şeklinde galaksi ortaya çıktı. Bu çarpışma sırasında milyonlarca çok ağır yıldızların -ve bu ağır yıldızlar bir kaç yüz milyon yıl içerisinde yakıtını bitirip süpernova olarak patlayacaklar- mavi yıldızlardan oluşan halka galaksiyi belirlediler.

Atbaşı Nebulası

images138İşte en sevdiğim bulutsulardan birisi. At başı bulutsusu. Bizden 1500 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu soğuk gazdan oluşan bulutsu en bilinen belki de en güzel bulutsulardan biridir. 1888 yılında Williamina Fleming tarafından ilk defa keşfedilen bu bulutsu herkesin en çok bildiği bulutsulardan birisi haline gelmiştir.

Normal görülebilir ışık ile bakıldığında gördüğünüz gibi daha karanlık bir görüntüsü vardır. Ama bu görüntü bile çok daha güzel olabiliyor bana göre. Bu bulutsunun güzelliğini kim sorgulayabilir ki? Tamam at başına biraz zorlarsak benzetebiliyoruz kabul ama bu güzelliğini etkilemiyor.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments