Mars Yolcuları Dünya’ya Geri Dönemeyecek mi?

Marsa iniş yapmak zordur ama dünyaya geri dönmek daha da zordur özellikle kırmızı gezegenin kâşifleri yolculukta nezle oldularsa.

Hasta astronotlar bazı kısımlarda yaşam destek ünitesi olan bölümlerde, marsta enfeksiyon kapabilirler. Dünya böyle yolculara merhaba demek için isteksiz  olabilir. Çünkü dünya dışı süper salgınlara sebep olabilecek bir hastalık taşıyor olabilir.

Nasa şimdiden 2030’un ortalarında marsın çevresine gönderilecek insanlar için şimdiden bu sorunu düşünmeye başladı. NASA yeryüzü koruma çalışanı Cassie Conley “Anahtar nokta tüm mars görevinin ve derin uzay görevinin her safhasında astronotlarının sağlık taramasının titizlikle yapılmasıdır” dedi.

“Önemli olan bir nokta ise bunların marstan gelen egzotik bir hastalık olmadığını tespit edebilmek çünkü bu gayet normal ve böyle bir şeyin olmasını bekliyoruz. Ay’a gittiğimizde, asteroide gittiğimizde hepsinde bunu gördük ve Martian hastalığı olma durumuna karşı yapılacak hiçbir şey yok. (Martian hastalığı: Astronotlar ne kadar dezenfekte edilse bile uzay görevlerine giderken yanlarında mikroplar da götürür. Van Allen kuşağından geçerken mutasyona uğrayıp farklı bir mikroba dönüşme olasılığıdır)

Elbette, Nasa astronotların yanında potansiyel Martian organizmalarını götürmemeleri için elinden geleni yapacak ve minimuma indirecektir.

Kaynak:

Spacecom-Will Sick Mars Astronauts Be Forbidden from Returning to Earth?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments