DÜNYANIN ÇEVRESİNDEKİ RADYASYON KUŞAĞINDA OLAĞAN DIŞI BİR HALKA OLUŞUMU

1958’de Van Allen radyasyon kuşağı keşfedildiğinden beri bu dünyayı çevreleyen kuşağın, yüksek enerji yüklü elektron, enerji yüklü pozitif iondan oluşan iç halka ve yüksek enerji yüklü elektrondan oluşan dış halkadan olmak üzere iki halkadan oluştuğu düşünülüyordu.

Bu yılın şubat ayında bilim insanları şaşırtıcı bir şekilde iç ve dış halkanın arasında kalan üçüncü bir halka keşfettiler.

Yeni araştırmada UCLA bilim insanları bu kuşağı modelleyerek eşi görülmemiş bir davranış sergilediğini keşfettiler. Bu kuşakda Van Allen kuşağında normalde bulunan elektronlardan farklı davranan ultra-relativistik elektron olarak bilinen aşırı enerji yüklü parçacıkların olduğu farkedildi .  Bu kuşak yerküreden 1.000-50.000 km mesafeleri arasında bulunuyor ve o kadar enerji yüklü elektronlarla dolu ki bu elektronlar ışık hızında hareket ediyor.

UCLA Dünya ve Uzay Bilimi departmanından Yuri Shprits “Eskiden bilim insanları Van Allen kuşağındaki tüm elektronların aynı şekilde davranış gösterdiği düşünülürdü fakat şimdi görüyoruz ki Van Allen kuşağı birbirinden farklı davranan elektron katmanlarına sahip” dedi.

Kaynak:

Science Daily-Formation of Unusual Ring of Radiation Around Earth Explained

  1. Yuri Y. Shprits, Dmitriy Subbotin, Alexander Drozdov, Maria E. Usanova, Adam Kellerman, Ksenia Orlova, Daniel N. Baker, Drew L. Turner, Kyung-Chan Kim. Unusual stable trapping of the ultrarelativistic electrons in the Van Allen radiation beltsNature Physics, 2013; DOI:10.1038/nphys2760
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments