Astronomi Paylaşımları 14.12.2013

Herkese merhaba. Bugün de astronomi paylaşımları için güzel şeyler buldum. Mesela bu yukarıda gördüğünüz iki resim Satürn’ün daha önce kolay görülmemiş resimlerinden. Kızılötesi resimleri. Görebileceğiniz gibi parlak alanlar daha sıcak bölgeleri temsil ediyor. Güney kutbuna bakarsanız baya parlak. Ekvator ise soğuk kalıyor genele göre.

Aşağıda olağandan farklı bir bulutsu olan Halka bulutsusunun değişik dalga boylarındaki resimlerini görüyoruz. İnce halka bulutsusu dediğim gibi normalden farklıdır. Kendisi gezegenimsi bulutsudur. Gezegenimsi bulutsular ölmekte olan kırmızı dev yıldızların dış katmanlarını uzaya savurarak beyaz cüceye dönüşmesi ile oluşur. Bu bulutsular genelde küre, eliptik bazen de iki kutuplu şekillerde olur. Ama bu bulutsu neredeyse mükemmel bir halka şeklinde. Bu yüzden diğerlerinden farklı. Halka bulutsusu bizden 2300 ışık yılı uzaklıkta çalgı takım yıldızının kuzeyinde yer alır.

v

Bu resmi bulur bulmaz sizinle paylaşmalıyım dedim. Ay ve onun arkasında Jüpiter ve uyduları. Kolay yakalanan bir poz değildir. Profesyonel gözlemciler tarafından zorlukla çekilebilir. Gökyüzü güzelliklerle doludur.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments