Devamlı Karışan Kulaklık Bilmecesi Çözüldü

Eminim herkes, ben de dahil olmak üzere devamlı karışan kulaklıkla mücadele etmiştir. Kulaklığı takmadan önce 5-10 dakika onu çözmekle uğraşırız. Kulaklığın cebinizden karışmış olma ihtimali de hep yüksektir. Çoğunluklar karışmış şekilde çıkar. Hatta bazen öyle karışmıştır ki böylesi nasıl mümkün olmuştur diye düşünebiliriz. California üniversitesinden araştırmacılar bu konuyla ilgili çalışma yaptılar ve hatta kulaklığın karışmasının faktörlerini sebeplerini ortaya çıkarmışlar.

Araştırmacılar değişik uzunluklardaki kulaklıkları dönen bir kutunun içine koyarak inceleme yapmışlar. Kulaklıkların karışmasındaki etkenlerin, kulaklığın uzunluğu ve ne kadar hareket durumunda kaldığı ile ilgili olduğu anlaşıldı. Karışmadan çıkabilecek en uzun kulaklığın ise 46 cm olduğu anlaşılmış. Eğer karışmayan bir kulaklık istiyorsanız en fazla 46 cm uzunluğunda olmasına dikkat etmeniz gerekli demektir bu.

kulaklık karışma oran tablosu

Tablonun dikey bölümü karışma oranını yatay bölümü ise kablonun uzunluğunu gösteriyor.

46cm ve 150cm aralığındaki uzunlukta olan kulaklıklarda ise karışma olasılığı birden bire fırlayarak %50 seviyesine geliyor. Yan tarafta bununla ilgili bir şema görebilirsiniz. 150cm’den sonra ise bu oran benzer seviyelerde devam ediyor. Özellikle y tipi kulaklıklarda bu oranın iki katına çıktığından bahsetmiş ama bu tip kulaklık ne bilmiyorum.

Bu basit şey bile aslında tamamen fizikle alakalı bir durum. Ne yaparsanız yapın kulaklığınız cebinize ilk koyduğunuz gibi çıkmayacaktır. Kulaklığın karışmasının prensibini anlatan bir çizim aşağıdaki resimdedir.

kulaklığın karışması

Kulaklığın nasıl karıştığına dair prensibi gösteren resim.

Kaynak:
Spontaneous knotting of an agitated string
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments