Füzyon Motorlu Mars Seyahatları Hayal Değil
Astronotları marsa nükleer füzyon motorlu süper hızlı uzay araçları ile göndermek bilim kurgu fantezisi gibi gözükse de aslında yapılabilecek bir şey diyor bilim insanları.
Bu teknoloji üzerinde çalışan ekip laboratuvar ortamında yaptıkları testlere dayanarak marsa 90 gün gibi kısa bir sürede gidilebileceğini bildiriyorlar.
Normalde klasik yöntemlerle marsa gitmek 500 günümüzü alır. Derin uzayda bu kadar süre zaman geçirmek ciddi hayati riskler oluşturur. Aşırı derecede radyasyona maruz kalmak, yerçekimsizlikten dolayı kas ve kemiklerin erimesi gibi.
NASA’nın NIAC araştırma bölümü bu seyahatin süresini araştırmak için füzyon motorları üzerinde çalışıyordu. Görevleri 2030 yılında marsa insanlı uçuşu yetiştirebilmek. Bu insanlı uçuşun 1 ayı marsın yüzeyinde olmak üzere en az 87 en fazla 210 güne düşürmek en temek hedefleri.
Peki nasıl çalışıyor?
Füzyon motoru ekibi deuterium ve tritium gibi hidrojenin ağır izotoplarını kullanarak plazma oluşturulmasına güveniyor. (Normal hidrojen hiç nötrona sahip değildir. Fakat deuterium 1 adet tritium ise iki adet nötrona sahiptir.)
Bu plazma baloncukları manyetik alanlarla bir arada tutulan metal dairelerden oluşan bir alana konulacak ve plazmayı füzyon durumuna getirmeye başlayacak. Füzyon reaksiyonlarından açığa çıkan enerji bu metali buharlaştırıp iyonize edecek ve bir itim oluşturmasını sağlayacak.
Güneş panelleri tüm bu işlemleri yoluna koymak için yeterli olacaktır.
Spacecom-Quick Fusion-Powered Trips to Mars No Fantasy, Scientists Say