Herkes İçin Bilim Eğitimi – World Science U

Bugün olağan haberlerimi takip ederken şöyle bir başlıkla karşılaştım.

“Özel görelilik ya da fiziğin temellerini mi öğrenmek istiyorsunuz? Artık öğrenebilirsiniz.”

Biraz pazarlamacıların sözü gibi olmuş ama resimde Brian Greene olunca işler değişiyordu. Resimdeki siteye girip üye oldum. İçeriğini görünce gözlerim yaşardı resmen. Bu adam zaten çok iyi bir fizikçi olmanın yanında benim de kendimce çabaladığım insanlığın gelişimi için bir şeyler yapma noktasında çok güzel bir proje hazırlamış. Yazının sonunda adresini vereceğim.

Şunu söylemek isterim. Ne seviyede hangi bilgi birikiminde olursanız olun (temel bilgisayar, 4 işlem ve okuma yazma elbet şart) bilim öğrenmenizi sağlayan bir site. Bu amaçla hazırlanmış buna göre şekillenmiş. Ama tabi bizim insanlarımız bunlara ek olarak bir şey bilmesi gerekiyor. İngilizce. Aslında ingilizce bilmek sizin için sırf bununla değil bir çok açıdan bilgi kazanmanızı sağlayacak bir araç olacaktır. O yüzde bu olmasa bile ingilizce öğrenin lütfen.

“Knowledge is power. Guard it well.”

World Science U, soyut fikirlerin yaşamda filizlendiği yerdir. -Brian Greene-

World Science U, soyut fikirlerin yaşamda filizlendiği yerdir. -Brian Greene-

Siteye üye olduğunuzda (üye olmasanız da görebiliyorsunuz ana kategorileri) 3 tane kategori var seçim yapabileceğiniz.

Fişlenmemiş Bilim (Science Unplugged) – İlk Kategori

Bu ilk kategoride bir sürü sorunun kısa cevapları ve kısa bilgilendirme videolarını göreceksiniz. Çok eğlenceli. Ben izlediğim videolar da hep Brian Greene anlatıyordu. Hepsinde de o anlatıyor diye tahmin ediyorum ama emin olmayayım. Burayı incelemek için üye olmanız gerek yok. Üye olmadan da burayı inceleyebiliyorsunuz.

Kısa Kurslar (Shourt Courses) – İkinci Kategori

Burası ise 2-3 haftalık bir keşiş olarak açıklanıyor. Aynı zamanda ödev de yokmuş :) 3 bölüm gözüküyor burada.

  • Uzay, Zaman ve Eintein. Burada özel göreliliği Brian Greene anlatıyor.
  • Warps, Curves. Bunu tam çeviremiyorum. Sonuçta bu ikisinin anlamı uzay-zaman da çarpıklıklar ve kıvrılmalar anlamına geliyor. Burada Brian Greene genel görelilik teorisini anlatıyor.
  • Görünmez Gerçeklik. Ve burada ise kuantum mekaniğini anlatıyor.

Deneme amaçlı ilk bölüme girdim. Brian Greene’nin anlatımı ile bir youtube videosu ile karşılaştım. Konuşmaları anlamakta zorlanıyorsanız eğer ingilizce videoda ingilizce altyazı eklenmiş. Onu okuyarak da dinleyebilirsiniz.

Üniversite Kursları (Univercity Courses) – Üçüncü Kategori

Bu eğitimin en son seviyesi. 8-10 haftalık bir kurs olduğu yazıyor. Eğer işi ciddiye alıyorsanız diye de bir açıklaması var. Burada da aslında aynı 3 konu var. Ama farkı ise matematik temelli anlatılıyor. Aslında benim de bu şekilde öğrenmek istediğim göz önüne alınırsa çok işime yarayacak.

Kendi açımdan tekrar olması için kısa kurslardan başlayıp en son seviyeye geçeceğim. Siz de eğer benim gibi bu konularda öğrenmek ve ilerlemek istiyorsunuz tam size göre bir site.

Siteye şu adresten ulaşabilirsiniz : http://www.worldscienceu.com/

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Betül Karaca

Teşekkürler :) Bu yazınızı facebook da paylaşmak istedim ama yerini bulamadım.