Büyük Hadron Çarpıştırıcısı Tarafından Çarpılırsanız Ne Olur?

Sizi delip geçer ve daha fazlası.

Bilim insanları iki şeyin kesinliğinin altını çiziyor. Proton çifti lazerinin önüne vücudunuzun herhangi bir parçasını koymak çok kötü bir fikir. Her bir proton 320 trilyon partiküle sahip yani enerjisi ise 362 megajoule. Tonlarca bakırı eritip delip geçmesi için yeterli bir enerji. İkinci olarak böyle bir ölüm isteği olan birinin bu lazerin önüne geçmesi gerçekten de zor. Lazere ulaşmak için çarpıştırıcının bir yerini açsanız bile otomatik olarak kapanacaktır.

Diyelim ki kafanızı çarpıştırıcının içine sokmayı başardınız. Daha sonrası ise biraz belirsiz. Fiziksel zarar teninizdeki nükleolarla temas eden protonun ve hiç rahatsız edilmemiş gibi içinizde hareket edip sağa sola fırlayan protonların sayısı ile ilgili. Tek bir proton demeti yollandığında çarpma olasılığının düşük olması bile ihtimal. Ama çarptığı vakit 320 trilyon partikül göz önüne alındığında suratınızda bir delik açacağı kesin. Asıl soru ise bu delik nasıl bir şeye benzeyecek? Protonlar bir hedefe çarpınca, örneğin bir bakır bloğa; ikincil parçacıkları farklı yönlere saçarlar, ve bu da, parçacıkları başka bir çarpışma turuna yönlendirebilir. Bir kaç mikron kalınlığında delik bu şekilde belirgin bir koni biçimi oluşturarak derinleşmeye devam edebilir.

Bunu yapabilen tek kişi olan 36 yaşındaki Anatoli Bugorski 1978 yılında Rusya’da U-70 çarpıştırıcısında kafasını proton lazerinin önüne koymayı başardı. Masha Gessen’nin 1997’deki makalesine göre başının arkasında bir delik çıldı. Ve beyninin bir bölümü zarar gören Anatoli Bugorski yüz felci ve epilepsi hastalığna yakalandı.

Kaynak:

Populer Science-FYI: What Would Happen If You Got Zapped By The Large Hadron Collider?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments