Karanlık Madde Küçük Karadelikler mi?

Genç Bir Kara Deliğin İllüstrasyonu

Genç Bir Kara Deliğin İllüstrasyonu

Görünmeyen ama evrenin ortalama yüzde 25’ni oluşturan karanlık madde şu ana kadar ki en mistik şeydir. Bilim insanları halen karanlık maddenin partiküllerden mi yoksa daha büyük objelerden mi oluştuğunu öğrenemediler.

Karanlık maddenin gravitasyon dahil evrendeki her şeyle çok düşük bir etkileşimi olan yeni tip parçacık olduğuna dair bir fikir birliği var.

Fakat en güçlü parçacık hızlandırıcılardan tutun da yer altındaki laboratuvarlara kadar yerlerde çalışan binlerce insanı bunu doğrulayabilecek bir partikül ne üretebildiler ne de keşfedebildiler.

San Diego’da California üniversitesinden astrofizikçi Kim Griest ve çalışma arkadaşları karanlık maddenin küçük karadelikler olduğuna dair araştırma yapıyorlar.

Araştırmacılar karanlık madde olduğu hipotez edilen ilkel bir karadeliğin bir yıldızın içinden geçerken ne olduğuna dair bir simülasyon oluşturdular. Bu resimde ilkel karadeliğin (beyaz noktalar) yıldızın içinden geçerken oluşturduğu titreşimleri gösteriyor.  Princeton University/Tim Sandstrom

Araştırmacılar karanlık madde olduğu hipotez edilen ilkel bir karadeliğin bir yıldızın içinden geçerken ne olduğuna dair bir simülasyon oluşturdular. Bu resimde ilkel karadeliğin (beyaz noktalar) yıldızın içinden geçerken oluşturduğu titreşimleri gösteriyor.
Princeton University/Tim Sandstrom

Daha öncelerinde galaksilerin bir çoğunun merkezinde milyonlarca milyarlarca kat güneş kütleli süper karadelikler keşfedildi. Fakat onların keşfedilmesinin sebebi aşırı büyük olduklarından dolayı oluşturdukları gravitasyon etkisi. Teoride çok daha küçük karadelikler evrenin erken dönemlerinde oluşmuş olabilirler. Bu karadelikleri keşfetmek çok zor ve sayıları o kadar fazla olabilir ki eksik olan karanlık madde kütlesini tamamlayabilirler.

Fakat yeni araştırmaların hiçbirisi bu teoriyi destekleyecek kanıtlar bulamadı. Griest ve arkadaşları 2009’da NASA tarafından uzak dünya benzeri gezegenleri keşfetmesi için fırlatılan Kepler uzay istasyonunu kullandılar ve bu teoriyi destekleyecek hiç bir kanıt bulgu bulamadılar.

Kepler 4 yıldız samanyolu galaksisindeki 150bin parlak yıldızı önünden gezegen geçtiğindeki parlaklık değişimini yakalamak için gözlemledi. Bu ilkel karadeliklerden birisi eğer bu yıldızlardan birinin önünden geçseydi, kütleçekimsel merceklenme yüzünden daha da fazla parlaklaşması gerekirdi.

Şu ana kadar uydumuz ayın kütlesi miktarınca bir kara delik kepler uzay teleskobu tarafından ve diğer araştırmalar tarafından tespit edilemediği için bu teori karanlık madde adayı konumuna sokamadı. Fakat Griest ve arkadaşları karanlık maddenin tamamı olmasa dahi bir kısmının bu ilkel karadeliklerden oluşabileceğini belirtiyor ve umutlarını kaybetmemiş gözüküyorlar.

Kaynak Ve Referanslar:

Spacecom-Is Dark Matter Made of Tiny Black Holes?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments