Ejderha Uyanıyor: Galaksimizin Merkezindeki Süper Kara Deliğin Devasa Patlaması Ortaya Çıkarıldı

Sydney Üniversitesinden bir araştırma takımı, galaksimizin merkezindeki süper karadeliğin 2 milyon yıl önce devasa bir şekilde patladığını ve bu patlamanın sonucu olarak oluşan bulutsunun 200.000 ışık yılı öteye savrulduğunu tespit etti. Resimde de görebilirsiniz.

Bu araştırma sonucunda kara deliklerin belli periyodlarla maximum seviyeye ulaşabildiğini ve tekrar eski haline geri dönebildiği keşfedildi.

Devasa Karadelik Patlaması

Fizik Okulu Üniversitesinde Astrofizik dergisinde yazılarını yayımlayan Profesör Joss Bland-Hawthorn “20 yıldır astronomlar böyle bir patlamanın gerçekleştiğini düşünüyordu ama şu an uyuyan bir ejderha olan 4 milyon güneş yoğunluğundaki kara deliğin 2 milyon yıl önce uyandığını ve şu anki gücünün 100 milyon kat daha fazlası ile ateş püskürttüğünü biliyoruz” dedi.

Profesör Joss Bland-Hawthorn bu çalışmaları bugün Sydney Galaksi Bahçesinde bilim konferansında açığa kavuşturdu.

Kraliyet Astronomu olan ve galaksilerin merkezindeki süper kara deliklerin enerji kuasarları olduğunu ilk söyleyen Martin Rees “Galaksimizin merkezindeki kara deliğin geçmişte düzensiz bir şekilde patladığını tahmin ediyorduk. Bu gözlemler bunun en güçlü delili olduğunu gösteriyor” dedi.

Kanıtlar dantel şeklinde Macellan Akışı denilen filament halinde olan hidrojen gazından geliyor. Rotaları yerel gök ada kümemizde arkamızda duran komşumuz büyük ve küçük Macellan bulutsuları.

Devasa Karadelik Patlaması 3

Araştırmacılar “1996’dan beri Macellan akışından haberimiz vardı ama buna ne sebep olduğuna dair bir fikrimiz yoktu. Şimdi artık anlıyoruz ki bunun galaksimizin merkezindeki süper kara deliğin çok güçlü bir şekilde madde atımı sağlamasının bir fosili olduğudur.” dediler.

Buradan da patlamanın animasyonuna ulaşabilirsiniz.

Kaynak:

Science Daily-The Dragon Awakens: Colossal Explosion from Supermassive Black Hole at Centre of Galaxy Revealed

  1. J. Bland-Hawthorn et al. Fossil Imprint of a Powerful Flare at the Galactic Centre Along the Magellanic StreamThe Astrophysical Journal, 2013 (in press)
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments