Dünya Daha Ne Kadar Süre Yaşama Elverişli Kalacak?

Yeni çalışmaların sonucuna göre dünya nükleer soykırım, göktaşı çarpması veya başka bir felaket gerçekleşmezse 1,75 milyar yıl daha yaşama ev sahipliği yapabilecek.

Fakat bu kıyamet günü senaryoları olmasa bile kozmolojik güçler dünyayı eninde sonunda yaşanmaz bir hale getirecektir. Yeni araştırmalara göre bu günden itibaren 1,75 ve 3,25 milyar yıl gibi bir süre aralığı sonrası dünya yaşanabilir bölgeden çıkıp güneş sisteminin sıcak bölgesine giriş yapacak.

Bu bölgeler suyun durumuna göre tanımlı. Eğer gezegen (güneş sistemi veya başka bir yıldız sisteminde olabilir) yıldızından sıvı su bulundurabilecek kadar uzaksa bu bölge yaşanabilir bölgedir. Güneşe yaklaşıp sıcak bölgeye girildiğinde dünyadaki tüm okyanuslar buharlaşacaktır. Elbetteki böyle bir durumda karmaşık canlılar için -insanlar da dahil- yaşama koşulları dayanılmaz bir hal alacaktır.

Fakat araştırmacıların asıl hedefi dünyanın sonu değil yaşanabilir gezegenleri araştırmaktı.

Dünyada ki gibi karmaşık canlıların evrimi için çok fazla zaman gerekmektedir.

En basit hücre dünyada yaklaşık 4 milyar yıl önce oluştu. İngiltere Doğu Anglia Üniversitesinden araştırma ekibinin başı olan Andrew Rushby “400 milyon yıl önce böcekler, 300 milyon yıl önce dinazorlar ve 150 milyon yıl önce de çiçekli bitkiler vardı.” dedi. Anatomik olarak modern insan sadece 200.000 yıldır var -yani gördüğünüz gibi akıllı yaşam formları için inanılmaz uzun bir zaman gerekiyor-.

Andrew Rushby ve çalışma arkadaşları başka gezegenlerde hayatın evrimleşmesi için gereken süreyi hesaplamak için yeni bir yöntem geliştirdiler: gezegenlerin yaşanabilir bölgede ne kadar zaman geçireceğini tahmin eden bir model. Bu modellerini dünya, mars dahil olmak üzere 8 gezegende uygulayarak 18 Eylülde Astrobiyoloji (Astrobiology) dergisinde yayınladılar.

Dünyanın yaşanabilir bölgede kalma süresini tam olarak 7,79 milyar yıl olarak hesapladılar ve dünya şu an 4,5 milyar yıl yaşında. Diğer gezegenlerde ise bu süre 1 milyar ile 54,72 milyar yıl arasında değişiyor.

Andrew Rushby “Bu koşullar göz önüne alındığında bir sonraki durağımız en iyi ihtimalle Mars olacaktır” dedi. “Çok yakın ve güneşin yaşamı boyunca yani 6 milyar yıl boyunca bu bölgede kalacak” diye ekledi.

Kaynak: Spacecom-How Much Longer Can Earth Support Life?

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments