Kitap ve E-Kitap

Merhaba arkadaşlar. Bu yazım son bir kaç senedir gözlemlediğim bir konu üzerine olacak. Hem biraz sorgulama hem de benim gözlemlerimin elde ettiği sonuçlar. Konu kitaplar ve e-kitap kullanımı.

Büyük olasılıkla herkes ve çevresi kitabı bilgi ile kültür ile bir eşitlik olarak görür herhalde. Herkes kitap okumanın faydasından bahsediyor. Gelişmenin, ilerlemenin, aydınlanmanın bir sembolü hatta kitap. Peki aynı şeyi neden e-kitap için söyleyemiyoruz?

Belki ne alaka diyeceksiniz. Anlatayım

Şu ana kadar bilgiyi, kitabı, ilericiliği, gelişimi ve bunların yanında yeşili, çevreyi, doğayı savunan çok kişi gördüm. Bir çoğunu hiç tanımadım, bir çoğu ile artık görüşmüyorum ve bir çoğu halen tanıdık çevremde. Ve neredeyse tamamı şu resmi ya paylaşmış ya da bencil arzuları yüzünden bu resmin anlattığını savunmuştur.

kitap ve ekitap

Tabi sadece bu resmin üzerinden gidemem. Çok saçma olurdu. Kısaca anlatayım.

Ben yaklaşık 5 senedir basılı kitap almam. İlerleyen zaman içerisinde navigasyon cihazından, telefondan ve en sonunda da tabletten kitap okudum ve halen okuyorum. İlk başlarda zorlanmıştım ama 3,8″ ekran genişliğindeki telefonda bile rahat okuyabilecek duruma geldim. İnsanlara e-kitap okumayı tavsiye ettiğimde aldığım cevap şunlar olmaktadır.

Gözlerim alışmadı bir türlü.

 

Kitap kokusunu seviyorum.

 

Kitap elimde olacak, sayfaları çevireceğim, haz alacağım.

 

Ben eski kafayım basılı kitap okurum.

E-Kitab’ın yararlarını sıralamak istiyorum öncelikle.

  • Kağıt tüketimini dolasıyla ağaç tüketimini azaltır.
  • Nakliye sıkıntısı olmadığından bir çok yararı vardır.
  • Daha ucuzdur.
  • Tek bir e-reader, akıllı telefon veya tablette bir çok kitabı yanınızda taşıyabilirsiniz.
  • Ücretsiz kitaplara erişebilirsiniz.
  • Ücretli olanlar basılı olanlara göre daha ucuzdur. (Tabi bizim ülkede bu ucuzluk gözle görülür derecede değil ama genede ucuzdur.)
  • Ülkemizde basılmayan kitapları yurt dışı sitelerde e-book olarak internetten alıp indirip okuyabilirsiniz.

Tüm bunlar göz önüne konuduğunda insanlardan aldığım cevaplar o kadar bencilce geliyorki bana inanamazsınız. Herkes gelişimden, ilericilikten ve yeşili korumaktan bahsederken basılı kitap okumaktaki ısrarları ve bahaneleri çok bencilce ve çelişkili bir durum. Birde bazıları varki, sanki özellikle gidip gıcık kaptığım firmanın bir ürünü olan Ipad filan kullanan ve bunu tavsiye eden biriymişim gibi tepki göstermeleridir. En ucuz 100 TL’ye aldığınız tabletle bile e-kitap okuyabilirsiniz saçmalamayın lütfen.

Şimdi arkadaşlarım birinden birini seçin ve dürüst olun lütfen.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments