Nasa Yakalayacakları Asteroidi Aya Gönderebilir

Şu andan yüzyıllar sonra insanoğlu eşi görülmemiş bir göksel manzara için hazırlık yapmayı gelenek haline getirebilir- Kasıtlı olarak bir asteroidin aya çarptırılması.

NASA şu aralar astronotların istedikleri vakit bilimsel araştırmalar için ziyaret edebilmeleri için bir asteroidi uzay aracı ile yakalayıp ayın etrafında yörüngeye oturtma görevinin planlarını yapıyor. Tabi astronotların işi bitince asteroidin o şekilde bırakılmaması da gerekiyor. Güvenli bir alana götürülmesi gerekiyor.

Pasadena Jet Motorları Laboratuvarında olan aynı zamanda NASA Yakın Dünya Objeleri bölümünde bilim insanı olan Paul Chodas “Yörüngede o şekilde bırakarak sadece 100 yıl gibi bir süre rahat olabilirsiniz ama eğer işiniz bittiyse aya gönderin ve yüzeyine çarpsın” dedi.

NASA’nın planı 500 tonluk ve 7,6 metrelik asteorid ile robotik uzay aracının buluşarak asteroidi ayın güvenli yörüngesine oturtmak.

Alternatif olarak robot elbette daha büyük asteroidlerden bile yığın toplayabilir ve bunlara ihtiyaç kalmayabilir. NASA her iki ihtimali de elinde tutuyor şu an. Her iki ihtimalde de bir grup astronot Orion uzay aracı ile 2023 yılında örnekleri almak için uzaya çıkacak.

Aynı zamanda NASA çalışanları bu görevin erken güneş sistemi hakkında daha detaylı bilgi alınarak uzay madenciliğinin gelişmesi için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyor.

İlk buluşmanın 2023 yılında olacağı düşünülüyor ama bu tamamen araştırmacıların uygun asteroidi bulabilmesi ile belirlenebilecek.  Ayın yörüngesine oturttuktan sonra asteroidin yörüngesi 100 yıl kadar stabil kalacak. Bu süre boyunca defalarca gidip gelinebilir ve istenilen amaçlarda kullanılabilir.

Orion uzay aracı ile astronotların asteroide kenetlenmesinin simülasyonuna buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: 

Spacecom-NASA May Slam Captured Asteroid Into Moon (Eventually)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments