Php Ders 2 – Değişkenler

Değişkenin en basit tanımı, istediğimiz verileri saklı tutması için kullanılan yapılardır. Boş bardağa benzetebilirsiniz. Bardağa ne istersek onu koyabiliriz.

Php‘de değişenlerin isimleri $ işareti ile başlar. İsimde türkçe karakter, boşluk, tire (-), özel karakterler kullanamayız. Örnek bir değişken tanımlama yapalım;

<?php
$isim = "Erhan";
$yer = "Türkiye";
$tam_isim ="Erhan Kılıç";
$isim = $tam_isim;
$yil = 2015;
?>
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>Erhan Kılıç</title>
</head
<body>
<h1><?php echo $isim ?></h1>
<h3>Location: <?php echo $yer ?></h3>
</body>
</html>

Php‘de kodlarımızın sonuna (;) işareti koyarız. Bu o satırda kodun sonlandığını gösterir. Tabi aynı satırda farklı kodlar yazabiliriz. Örneğimizde görüldüğü üzere değişkenlere istediğimiz şekilde tanımlama yapabiliyoruz. Birbirlerine eşitleme yapabiliyoruz. Sayı tanımlaması yaparken tırnak işaretine ihtiyaç duymuyoruz. Bir sonraki dersimizde veri tiplerini anlatacağım. O vakit daha detayına inmiş olacağız.

Kod yazdıkça ve çalışmamız büyüdükçe, hangi kodu ne amaçlı yazdığımızı hatırlamak ve başkasının da okumasını kolaylaştırmak için yorum yazabiliriz. Yorumlar Php yorumlayıcı tarafından es geçilen yazılardır. İçerisinde Php kodu bile olsa es geçecektir. Örnek olarak yorum olan kodlar yazalım;

<?php
// Bu benim ismim.
$isim = "Erhan";
 
// $yer = "Türkiye";
/* Yer: Türkiye
bla bla bla
*/
$tam_isim ="Erhan Kılıç";
$isim = $tam_isim;
?>

Tek bir satırı yorum yapmak için başına (//) koymamız yeterlidir. Birden fazla satırı yorum yapmak için ya her satırın başına (//) koymalıyız ya da daha kolay olan bir yöntemi uygularız. Başına (/*) işareti, sonuna ise (*/) işareti koyarız.

Php‘de çalışma şekli yukarıdan aşağıya doğrudur. Yani yukarıda bir değişkene değer verdikten sonra aşağıda başka bir değer verdiğimizde, değişkenin son içeriği aşağıda verdiğimiz değerdir. Ama o değeri verdiğimiz satıra kadar olan kısımda ilk değer geçerlidir.

Php‘de satırlardaki boşluklar da görmezden gelinmektedir. Yani iki satır arasındaki boşluklar Php için bir anlam ifade etmemektedir. Fakat aşağıdaki gibi değişken tanımlamalarında boşluklar için aynı durum geçerli değildir.

<?php
$degisken = " Merhaba ";
?>

Sonraki Ders: Php Ders 3 – Veri Tipleri

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments