PHP Ders 1 – PHP Nedir?

Php sunucu taraflı çalışan bir programlama dilidir. 1995 yılında yayınlanmıştır ve o zamanki açılımı (Kişisel Web Sayfası) Personal Home Page’dir. Şimdi ise açılımı Hypertext Preprocessor.

Sunucu taraflı çalışan demek, Html içine entegre edilmiş kodların istemcinin (tarayıcı vs) isteklerini sunucu tarafından işledikten sonra istemciye html olarak sunmaktır. İşlem tam olarak aşağıdaki gibidir;

Server-Vs-Client

Bilgisayarımız ile sunucuya bir istek (HTTP Request) göndeririz. Sunucu bu isteğe cevap vermeden önce isteğin olduğu sayfadaki Php kodlarını çalıştırır ve sonucunu bir Html sayfa olarak bize gönderir. Biz de tarayıcımızda görüntüleriz.

İlk örneğimizi yapalım;

<body>
<p>
Hello <?php echo "World"; ?>
</p>
</body>

<?php tagı Php kodlarının başladığını belirtir. ?> ise Php kodların bittiğini belirtir. Echo kodumuz ise ekrana tırnak işaretleri arasındakini yazdırmaya yarar. Echo “World”; yazdığımızda sayfa önizlemesinde Hello World gözükür. Php kodları gözükmez. Sayfa kaynağında da gözükmez. Çünkü sunucu Php kodunu işler ve Html kodu olarak istemciye geri dönüş yapar.

Php kodlarını gene php uzantılı dosyalarda çalıştırabiliriz. Aynı zamanda, sunucunun, Php dilini yorumlayabilmesi için, Php‘nin yüklü olması gerekmektedir.

Php çalışma ortamı oluşturmak için bilgisayarınıza php yüklemeniz gerekmektedir. Php yüklediğinizde, yazdığınız kodları terminalden çalıştırabilecek durumda olursunuz. Mesela “php program_dosyasi.php” gibi bir komutla çalıştırabilirsiniz. Fakat php, web ortamında çalışmak için uygun olduğundan, web sayfalarını görüntülemek için web sunucusu kurmanız gerekmektedir. Windows ortamı için XAMPP kurmanızı tavsiye ederim. İnternette kurulumu ile ilgili bir sürü kaynak bulabilirsiniz. Eğer ubuntu gibi linux dağıtımı kullanıyorsanız, ubuntu’ya lamp kurulumu yazımı okuyabilirsiniz.

Sonraki Ders: Php Ders 2 – Değişkenler

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments