Yaşama Elverişli Olabilecek En Yaşlı Gezegen Bulundu

Astronomlar şu ana kadar keşfedilmiş en yaşlı gezegeni buldular. Yaşama elverişli olduğu düşünülüyor ve üstelik bize oldukça yakın.

Yeni bulunan gezegene Kapteyn b ismi verilmiş. Bize 13 ışık yılı uzaklıkta ve bilim insanlarına göre 11.5 milyar yıl yaşında. Buna göre bizim dünyamızdan 2.5 kat daha yaşlı ve evrenin kendisinden 2 milyar yıl daha geçn sadece. Londra Kraliçe Mary Üniversitesi araştırmayı yürüten yazar Guillem Anglada-Escude “Orada bu kadar sürede evrimleşebilecek yaşam söz konusu olduğunda çok büyük bir merak uyandırıyor” dedi.

kapteyn b

Kapteyn b dünyamızdan 5 kat daha büyük ve kırmızı cüce etrafındaki dönüşünü 48 dünya gününde tamamlıyor.

Yörüngesi Yaşanabilir Bölgede

Anglada-Escude Kapteyn b ve onun kardeşi Kapteyn c gezegenlerinin Kapteyn’nin yıldızı denilen bir kırmızı cücenin yörüngesinde olduğunu belirtiyor. Kapteyn b bizim dünyamızdan 5 kat daha büyük iken yaşama elverişli olabilecek durumda olduğunu ama kardeşi kapteyn c’nin ise yaşama elverişli olabilmesi için çok soğuk olduğunu da belirttiler.

Kapteyn b yıldızın yaşanabilir bölgesinde bulunuyor ve suyun sıvı halde bulunabileceği bir sıcaklıkta. Belki de bildiğimiz bile gelişmiş olabilir. Yaşı göz önüne alındığında yaşamın olmaması şaşırtıcı olur bence. Kırmızı cücenin etrafındaki dönüşü 48 dünya günü sürüyor(böyle durumlarda dünya günü kelimesini çok okuyacaksınız). Daha soğuk olan Kapeyn c ise kırmızı cüceden daha uzakta ve dönüşü 121 dünya günü sürüyor.

Başka Bir Galaksiden Gelme

Ek bir bilgi olarak araştırmacılar normalde bu yıldız sisteminin samanyolu galaksisinin daha önce çarpışıp bünyesine kattığı bir cüce galaksinin üyesi olduğuydu. Bu galaksi çarpışmasının bir enkazı olan 16bin ışık yılı uzaklıktaki açık yıldız sistemi Omega Centauri’nin benzer yıldızlarla dolu olduğu ve aynı yaşta olduğunu da belirtiyor araştırmacılar. Makale başlığının resminde arka planda Omega Centauri açık yıldız kümesi arkaplanda olmak üzere Kapteyn b nin bir ilüstrasyon çalışmasını görmekteyiz. Omega Centauri’nin samanyolumuz ile çarpışan cüce galaksinin merkez çekirdeği olduğu düşünülmekte.

Ama lütfen ufo hayaline kapılmayın rica ederiyorum :)

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments