Evrenin Simülasyonu

Hazır Olun! Evren Simüle Edildi!

Aslında benim de hep aklımı kurcalar bir köşesinden. Bir yazılım yazsam ve evrenin çok ufak bir köşesinin simülasyonunu yapsam. Ama bugünkü teknoloji ile evren big bang anından çok kısa bir süre sonrasından bugüne değin zamanı simüle edildi. Özellikle bizim evrenimizin özellikleri ile tutarlı bir şekilde.

Şu ana kadarki simülasyonlar hep başarısız kalıyordu. Büyük ölçeklerde yapılamıyordu. İşlem gücünün yetersizliğinden ve fizik kurallarının tam entegre edilememesinden dolayı çok küçük ölçeklerde ve çözünürlüğü düşük simülasyonlar yapılıyordu fakat bu da gerçekçi olmaktan uzak oluyordu. Tabi bir galaksinin simülasyonunun yapıldığını ben yazımda bildirmiştim. O başarılı bir çalışmaydı. (Galaksi Simülasyonu Büyük Uğraşlar Sonucunda Yapılabildi). Aynı zamanda eski simülasyonlar yıldız oluşumları, süpernova patlamaları ve kara delikler göz ardı edilerek yapılıyordu.

Illustris çalışanları bir program yazarak evrenin evrimini yüksek çözünürlükte yeniden oluşturmayı başardılar. Bu evren hem normal maddeyi hem de karanlık maddeyi içeren 12 milyar 3-D pikselden oluşan bir çözünürlüğe sahip. Illustris çalışanları bu programı yazmak için 5 yıl boyunca uğraştılar. Hesaplamalar ise paralel olarak çalışan 8000 işlemci ile 24 saat işlem yaparak toplamda 3 ay sürdü. Eğer normal bir bilgisayarda bu işlem yapılmaya kalkınsaydı 2000 yıl sürerdi. (Kendi bilgisayarımda bir şeyler deneyeceksem oldukça küçük ölçekli olmalı anlıyorum ki).

Simülasyon big bang anından sadece 12 milyon yıl sonrasında başlıyor. Simülasyonda tarih bugünü gösterdiğinde ise astronomlar bu evrende toplamda 41000 galaksi saymışlar. En önemlisi ise bu galaksilerin bizim galaksimiz gibi spiral galaksiler ya da elips galaksiler gibi bizim evrenimizle uyumluluk göstermesi. Aynı zamanda gene bizim evrenimizle gerçekçi bir uyumluluk göstererek galaksi kümeler, galaksi ağları gibi yapıların oluşmuş olduğu gözlemlendi. Küçük ölçeklerde ise galaksilerin kimyasal yapılarının da uyumluluk gösterdiği farkedildi. Simüle edilen evrenin boyutunun her köşe için 350 milyon ışık yılı olduğu söylendi. Bizim galaksimizin 100 bin ışık yılı genişliğinde olduğunu tahmin ederseniz oldukça büyük. Ama görülebilir evrenin 90 milyar ışık yılı çapına sahip olduğunu da unutmayalım.

Aşağıdaki videoda simülasyondan yapılar göreceksiniz. Benim gibi ağzınız açık kaldıysa hissettiklerimi hissetmişsiniz demektir.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=NjSFR40SY58]

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] maliyet gücünde aşırı zorlanırlardı. Şuradaki yazımda da kontrol edebileceğiniz üzere (Hazır Olun! Evren Simüle Edildi!) 8bin işlemcili süper bilgisayarda bile görülebilri evrenin simülasyonu kaç ay […]