Galaksimiz Yemeğini Hap Olarak Alıyor
Yemek hapları bilim kurgunun en temel konseptidir her zaman. Ama bizim galaksimiz için gerçek olabilir. Galaksiler aslında yıldız üretim fabrikalarıdır. Bizim galaksimiz 8 milyar yıldır yıldız üretiyor. Peki bunun kaynağını nasıl temin ediyor?
Yaşlı yıldızlar öldüğünde gazlarının bir miktarı yıldızlararası uzaya dağılır ama büyük çoğunluğu geride kalan uzun ömürlü cüce yıldızda (beyaz cüce, nötron yıldızı, kara delik) bulunur. Dolasıyla galaksimizin yıldız üretim malzemesini yenilemesi gerekmektedir.
Astronomlar galaksiler arası uzayda bulunan gazlar ile bu açığın kapatıldığını düşünüyorlar. Fakat bir problem var.
Normalde gazlar samanyoluna vardığı zaman, samanyolunun sıcak dış kısmı olan Halo’suna çarpacak ve dağılacaktır. Bundan dolayı da galaksinin yıldız üretim yerleri olan spiral disklerine ulaşamayacaktır. Bir şey bu gazları bir arada tutarak spiral disklere ulaşmasını sağlamalı.
CSIRO astronomu Alex Hill ve çalışma arkadaşları bir cevabı olduklarını düşünüyorlar.
Astronomlar galaksimize düşen Smith bulutsusunu araştırdıklarında bir manyetik alana sahip olduğunu keşfettiler. Bu alan düşük bir güçte, Dünya’ya göre %0,002 oranda. Ama astronomlar bu manyetik alanın gazı bir arada tutarak galaksimizin spiral kollarına ulaşması için yeterli olduğunu düşünüyor.
Bulutlar bir aspirin gibi manyetik alanla kaplanmış ve aspirin bizim midemize kadar gidip asıl içeriği orada dağıtması gibi gazları galaksinin spiral kollarına kadar götürüyor ve orada dağılma süreci başlıyor. Tıpkı galaksimizin dışında yer alan büyük oranda hidrojen gazına sahip Smith bulutu gibi.
Not: Bizim güneş sistemimiz de samanyolunun Orion kolunda bulunur.