Astronomlar Şu Ana Kadar Keşfedilmiş En Yoğun Galaksiyi Tespit Ettiler

Güneşimize en yakın yıldız olan Alpha Centauri ile olan uzaklığı hayal edin. Bu mesafe 4 ışık yılıdır. Şimdi bu uzaklığın 10.000 tane güneşimiz ile dolu olduğunu düşünün.

İşte bu tam olarak bu, Michigan State Üniversitesi fakülte üyeleri olan bir grup astronomlar tarafından keşfedilen galaksinin yoğunluğu.

MSU fizik ve astronomi profesör asistanı Jay Strader “Bu galaksi karşılaştırılabilen ultra-kompakt cüce galaksilerden çok daha yüksek bir yoğunluk ve bu görülebilir evrendeki en yüksek yoğunluğa sahip bir galaksi” dedi.

Galaksimizden 54 milyon ışık yılı uzaklıkta Virgo galaksi kümesi olarak bildirilen bölgede bu cüce galaksi keşfedildi.

M60-UCD1 olarak adlandırılan galaksinin ilginç bir yanı toplam kütlesinin yarısı sadece 80 ışık yılı gibi bir bölgede toplanmış olmasıdır. Bu samanyolu galaksisinin dünya sakinlerine göre 15.000 kat daha fazla yoğunluk anlamına geliyor.

Jay Strader “Bu galakside yıldızlar arası yolculuk bizim galaksimize göre çok daha kolay olacaktır. Çünkü yıldızlar o kadar yakın ki seyahat buraya göre çok daha az bir zaman dilimini alır” dedi.

Başka bir keşif ise galaksinin merkezinde çok güçlü x-ray ışımalarının tespiti. Bunun tek açıklaması 10 milyon güneş kütlesinde bir süper kara deliğin galaksinin merkezinde olmasıdır.

Kaynak:

Science Daily-Astronomers Discover Densest Galaxy Ever

Michigan Üniversitesi-ASTRONOMERS DISCOVER DENSEST GALAXY EVER

Michigan State University. “Astronomers discover densest galaxy ever.” ScienceDaily, 24 Sep. 2013. Web. 25 Sep. 2013.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments