Asteroid Tehdidi Küçümsendi!

Çalışmalar gösteriyor ki geçen yıl Rusya’ya düşen asteroid benzeri tehlike düşünüldüğünden çok daha daha fazla oranda gerçekleşebilir.

Bilim insanları erken tespit sisteminin yapılmasını tavsiye ediyor.

Bu yıl 15 Şubatta Rusya’ya düşen asteroid 19 metre büyüklüğündeydi. Atmosfere girip patladığında 500.000 ton TNT gücündeydi ve oluşturduğu şok dalgası ise bunun iki katında tüm dünyadan hissedildi.

Bilim insanları bu boyuttaki asteroid tehlikesinin çok daha fazla olabileceğini düşünüyor.

Meteor TehdidiBilim insanları araştırmalarında, ABD hükümeti tarafından kullanılan ve dünyanın birçok noktasında nükleer başlıklı füzeleri tespit etmek için kullanılan sesaltı sensörlerden yararlandı.

Bu detektörler nükleer silahları tespit edebildiği gibi bu asteroid patlamalarını da tespit edebilir.

Ve elde edilen veriler düşünüldüğünden çok fazla çıktığı gibi, son 20 yılda dünya atmosferinde patlayan 20 metreye kadar olan asteroid sayısının 60 olduğu görüldü.

Çoğu tespit edilememişti çünkü ya okyanusun üzerine düşüyordu ya da insan yerleşimi olmayan ıssız yerlere.

Bu çalışma tehdidin küçümsendiğini gösterdi ve asteroid tehdidinin önceki düşünülen orana göre 10 kat daha fazla olduğu anlaşıldı.

Profesör Brown “Elimizdeki teleskop bilgileri ile Rusya’daki felaketin 150 yılda bir gerçekleşeceğini düşünebilirim ama bu yeni bilgi ile aslında en az 30 yılda bir gerçekleştiği ortaya çıkıyor” dedi.

Kaynak:

Bbc News-Chelyabinsk meteor: Space rock hit-rate ‘underestimated’

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments