Büyük Patlama Hakkında Yanlış Bilinenler

Bir çok kanalın (yurt dışındaki Discovery Channel gibiler bile) bilimi herkesin anlayabilmesi için neredeyse gerçeğinden bile saptırarak anlatmasından doğan iki şey var. Birincisi Büyük Patlama gerçekten bir patlama gibi görülmesi. İkincisi ise Büyük Patlama’nın evrenin yoktan var olduğunu ispat ettiğini iddia edilmesi.

  • Büyük Patlama gerçekten de bir patlama mı?

Öncelikle şunu öğrenelim. Büyük Patlama isminde patlama geçiyor diye gerçekten bir patlama olduğundan bahsetmez. Büyük Patlama teorisi evrenin tek bir parçacık boyutunda olduğu vakit birden bire genişlemeye başlayarak zamanı oluşturmasını ve bildiğimiz görülebilir evrene evrimleşmesini anlatır. Büyük Patlama yani büyük patlama ismi de sadece şaka sonucu ortaya çıkmıştır. Tıpkı Higgs bozonuna Tanrı parçacığı denildiği gibi.

  • Büyük Patlama ile evren yoktan mı var olmuştur?

Mikro dalga kozmik fon ışıması

Mikro dalga kozmik fon ışıması

Hayır. Böyle bir şeyi iddia eden hiç bir bilimsel teori yoktur. Büyük Patlama teorisi ilk maddede de dediğim gibi evrenin tek bir parçacık boyutunda olduğu vakit birden bire genişlemeye başlayarak zamanı oluşturmasını ve bildiğimiz görülebilir evrene evrimleşmesini anlatır. O genişleme anını ve varsa öncesini bilemiyoruz. Yani yoktan ortaya çıkıp genişledi demiyor. Parçacık büyüklüğünde bir alanda sıkışmış olan evrenin genişlemeye başlamasını anlatır. Ki evrenin en eski zamanlarına ait resim olan mikro dalga kozmik fon ışımasında bazı izler vardır. Soldaki resimlerde görebilirsiniz. Bu izler hakkında iki düşünce öne sürülmüştür.

İlk düşüncede şu anlatılır. Evrenin geleceği ile ilgili 3 görüş vardır. Bunlardan birisi büyük çöküştür. Kütleçekim kuvveti ileride evreni tekrar küçülmesine sebep olacak  ve o büyük patlama anındaki boyutuna geri döndürecek. Büyük Patlama öncesinde de büyük çöküşü yaşamış bir evrenin olası olduğunu ve evrenin önce genişleyip sonra çökerek sonsuz bir döngüde olduğunu söyler. Fakat bu devamlı entropi artışı yüzünden sadece belli bir sayıda tekrarlayacağı anlaşılmıştır.

Mikro dalga kozmik fon ışıması. Burada daha önceki big bang'lere ait olduğu düşünülen izler görülüyor.

Mikro dalga kozmik fon ışıması. Burada daha önceki big bang’lere ait olduğu düşünülen izler görülüyor.

İkinci düşüncede ise çoklu evrenler teorisine dayanır. Birden fazla evrenin birbirine çarpması ile bizim evrenimiz oluşmuş ve bu izlerde bu çarpışmaların eseridir der.

Aynı zamanda daha önce yazdığım bir yazımda (Kuantum Mekaniği ve İzafiyet Teorisinin Bir araya Gelememe Problemi) neden o anın ve öncesinin bilinemediğini yazmıştım. Ama sicim teorisi gibi bir çok teori mevcut bunları açıklamaya elverişli ve hiç birisi de evren yoktan var oldu demez.

İşin kısacası asla belgesellerle yetinmeyin her zaman eleştirin, sorgulayın daha ötesini araştırın. Çünkü daha ötesi her zaman vardır.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gökhan Bey

Zaman, maddenin veya maddenin yapı taşlarının var olduğu her zamanda vardı. Bu konu hakkında bilmeden yazanların yüzüne bir tokat atmak istiyorum. Sizin zaman dediğiniz şey nedir ve matematik gibi soyut olan bir olguyu nasıl ölçüyorsunuz? Ben size zamanı ne ile ölçtüklerini söyleyeyim. Tabiki elektron saati olarak da anlandırılan, elektronların atom etrafındaki hareketini zamanın orjini kabul eden atom veya elektron saatiyle ölçüyorlar. Yani dünyanın güneşin etrafında ne kadar sürede döndüğüne bakarak değil, yaşadığımız yerdeki elektronların atomların etrafındaki hareketine bakarak. Burada şuna karar vermemiz gerekiyor. Dünya isterse güneşin etrafındaki turunu 365 gün de değilde 730 günde tamamlasın bizim canlılığımız ve hislerimiz için… Read more »

Dolunay

Öncelikle yılın ilk yazısı için teşekkürler :) Yılbaşında eğlenmek, sevdiklerinle güzel vakit geçirmek egositlik değildir, insan her zaman eğlenebilir diye başlayarak, suratımıza çarptığınız ifadeleri geri iade etmek isterdim ama konumuz bu değil.. Patlama konusuna gelince.. Sonsuz yoğunluk sıfır hacimdeki bir tekilliğin (ki bizim fizik kurallarımızda bunun karşılığı nedir? yokluk mu? aydınlatabilirseniz sevinirim. Parçacık büyüklüğünde demişsiniz,bu kesin bir bilgi midir?) “bir nedenden” (bu neden nedir? bir etki, bir güç?) aniden genişlemeye başladığını ve içinden saçılma tarzında çok çok sayıda parçacıklar dağıldığını biliyoruz. Bu saçılmanın hızı ve dengesi önemlidir diye biliyorum. Burada etkili kuvvetlerin etkisini on üzeri eksili değerlerde ifade ediyorlar.. Bu… Read more »

Dolunay

Teşekkür ederim :)