Astronomi Paylaşımları 05.01.2014

Gene bir hafta sonuna geldik ve bir ay içerisinde en uygun durumda bulunabildiğim zamanım olan hafta sonu da bitmek üzere. Her iki günde de yazı paylaşmış olacağım. Bu ay sonuna kadar çok az paylaşımım olacak malesef. Hem hafta içi akşam hem de hafta sonu olmak üzere iki kursum var. Aynı zamanda proje ödevim olarak bir web sitesi hazırlıyorum. Ama bu ay bittikten sonra dolu dolu döneceğim.

Gelelim ilk paylaşıma. Bu aşağıdaki resim benim cep telefonumla çektiğim resimlere benzer bir resim ama çok daha kaliteli ve daha da büyütülmüş hali diyebiliriz. Ay ve Venüs. Mükemmel gözüküyor değil mi?

venus-moon

Sıradaki resmimiz ise Venüs’ün daha da büyütülmüş hali diyebiliriz. Eğer bir teleskobunuz varsa, şehirdeki ışık kirliliğinden uzaksanız, akşama doğru Venüs’e baktığınızda bu aralar bunu göreceksiniz.

venus-afternoon

Aşağıda ise uzaydaki Deniz Ayısını görüyorsunuz. Evet biraz garip gelebilir bildiğimiz deniz ayısına benziyor bu süper nova kalıntısı (tabi sadece bu resimde kine) ama tek benzerlik de bu değil. İsmi de gerçekten öyle. 20 bin yıl önce Manatee (Deniz Ayısı) çok büyük kütleli bir yıldız idi. Süper nova patlamasından sonra kalıntıların bu şekli alması 10 bin yıl sürdü tahminlere göre.

manatee

Bu pek astronomi resmi değil ama bilmeniz gerektiğini düşündüğümden ekledim. Her yerde yıldız büyüklüğü karşılaştırmasını ve güneşin bile ne kadar küçük kaldığını görüyordunuz değil mi? Mavi Süper Dev Yıldız ne kadar büyüklükte siz görün işte.

mavi süper dev

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments