Beyaz Cüceler Ve Evrenin En Büyük Yapısı
Yıldızlar füzyon yakıtlarını tükettikleri vakit içlerine çökmeye başlar ve dış kabuklarını büyük bir patlama ile dışa savurur. Bu da gezegenimsi bulutsuları oluşturur. Merkezde ise yıldızın kütlesinin çoğunu oluşturan çekirdeği kalır. Bu çekirdek dünya büyüklüğündedir ama kütlesi çok fazladır. Aynı zamanda yüzeyindeki yer çekimi dünyaya göre 350.000 kat daha fazladır. Tabi ki nötron yıldızı kadar yoğun olamazlar. Nötron yıldızları da ortalama 10 km büyüklüğündedir ama ondan atomlarınıza ayrılmadan ve nötronlara dönüşmeden bir kaşık çayı kadar madde alabilseydiniz bu maddenin milyarlaca ton ağırlığına geldiğini görecektiniz.
Astronomlar evrenin en büyük yapısını keşfettiler. O kadar büyük ki ışığın bir uçtan diğer uca varması 10 milyar yıl sürüyor. Işığın bir senede 9 milyar km mesafe katettiği düşünülürse aşırı derecede büyük. Bu obje daha önceki 4 milyar ışık yılı büyüklüğündeki 73 kuasardan oluşan Büyük Kuasar grubunun rekorunu da kırıyor. Büyük kuasar grubunun milyonlarca galaksiden oluşan Büyük Duvardan 1,4 milyar ışık yılı daha büyük olduğunu hatırlatmak isterim.
Bu objenin bir başka Büyük duvarın daha da büyüğü olduğunu düşünülüyor. Milyarlarca galaksi ve gazdan oluşuyor. Bunu orada meydana gelen bir süpernova patlamasının gamma ışınını incelediklerinde tespit edebilmişler.