Voyager 3 Projesi ve Amatör Astronomi
Astronomi bilimi neden diğer bilim dalları arasında en güzelidir bilir misiniz?
Çünkü hiç bir bilim dalı dünyanın her yerinden bilimle alakası olmayanların bile katıldığı bir dal değildir.
Astronominin içeriği o kadar zengin ve o kadar geniştir ki (evrenin büyüklüğünden dolayı) bilim insanlarının çalışmaları yetmez. Dünyanın her yerinden amatör astronomlarının katıldığı büyük bir ailenin çabalarının sonucudur astronomi.
Bu büyük ailenin içinde yer almak hiç zor değil. Tek ihtiyacınız olan şey istek, merak. Gözlerinizle bile gözlem yapabilirsiniz.
Biraz ilerisi dürbün daha ilerisi ise teleskoptur.
Dünyanın her yerinden olma ortalama 100bin kişiden oluşan bir ailedir bu. Astronomiyi beraber oluşturan ve herkesin bir emeğinin olduğu.
1979 yılında Voyager aracı Jüpiter’e yaklaştığında inanılmaz görüntüler yakalayıp dünyaya göndermişti. Bu resimler çekilip bir film gibi izlendiğinde uzaktan jüpitere yaklaşıyormuş gibi bir izlenim veriyordu. (ilk 5-10 saniyede göreceksiniz.)
35 yıl sonra isveçten 7 amatör astronom Voyager 3 ismini verdikleri bir proje ile teleskopları ile jüpiteri kaydederek bu anı yeniden resmediyorlar.
90 gün içerisinde 1 milyondan fazla kare ile 560 tane resim elde ettiler.
Winjupos programını kullanarak bu resimleri silindirik bir şekle getirerek dönen bir gezegen haline getirdiler. Jüpiterin yüzeyin oluşturdular.
Gene 3 ay içerisinde 18 tane tamamlanmış haritalar oluşturmuşlardı.
Güzel bir animasyon elde edebilmek için her gün için bir haritaya ihtiyaçları vardı. Bunun içinde morphing tekniğini (sormayın ne diye bilmiyorum öyle yazmışlar. Filmcilik ile ilgili bir teknik herhalde) kullanarak zaman çizelgesinde kalan boşlukları tamamladılar.
Bu projenin fikri çok yıllar önce başladı ve kasım 2013de bir araya geldiler.
Toplamda 6 ay sonra hayali uzay sondalarını jüpitere göndermeye ve voyager 1’in aldığı o unutulmaz görüntüyü tekrar almaya hazırdılar.
İşte amatör astronomların yapabilecekleri. İsterseniz sizin de yapabilecekleriniz.
Sevdiklerinizin de yapabilecekleri.
Voyager3Movie from Peter Rosén on Vimeo.