Evrenin Nasıl Var Olduğuna Dair Yeni Bir Teori
Acaba ünlü Büyük Patlama teorisinin gözden geçirilmesi mi gerekiyor? Bir grup teorik fizikçiye göre evrenin doğuşu 4 boyutlu bir yıldızın çökerek kara deliğe dönüşüp enkazlarını püskürttükten sonra olabileceğini düşünüyor.
Bu konuya girmeden önce hiç kimsenin aslında tam olarak ne olduğunu bilmediğini söylemek gerekir. İnsanlar evren doğarken orada değildi. Standart teori ise evrenin sonsuz yoğunluktaki bir noktadan veya tekillikten genişlemesidir. Daha önce ne olduğunu kim bilebilir ki?
Kanada’da astrofizikçi, çevre enstitüsünde teorik fizikçi olan Niayesh Afshordi “Tüm fizikçiler bilir ki, ejderha hiç yoktan ortaya çıkıp uçabilir.” diye belirtti.
Öyleyse büyük patlama teorisinin limitleri nedir? Hiç yoktan ortaya çıkması bunlardan biridir. Ayrıca tahmin edilemeyen nokta evrenin böyle düzgün bir sıcaklıkta oluşmasıdır, çünkü 13,8 milyar yıl yaşında olan evrenin yaşı sıcaklığın dengeye oturabilmesi için yeterli bir süre değil.
Bir çok kozmolojist bunun olabilmesi için evrenin ışıktan hızlı genişlemesi gerektiğini öne sürer ama Asford bu teorinin de bir problemi olduğunu söyleyerek ekliyor; “Büyük patlama çok karışık, şişmenin başlaması için homojen olup olmadığı bile net değil.”
Aşağıdakiler fizikçilerin önermeleridir;
1- Bu model 4 boyutlu şişen bir evrende bir zar gibi yüzen 3 boyutlu bir evren oluşturuyor. (3 boyutlu evreni 2 boyutlu bir evren olarak düşünüp onu 4 boyutlu bir evreni de 3 boyutlu olarak düşünmek daha kolay anlamamızı sağlıyor.)
2- Eğer bu 4 boyutlu evren 4 boyutlu yıldızlara sahipse bu yıldızlar 3 boyutlu yıldızlar gibi bir yaşam döngüsüne sahip olmalı. En büyük olan büyük bir süpernova olarak patlar, yüzeyini dışarı atar ve iç bölümü kendi içine çökerek kara deliği oluşturur.Kara deliğin içinde ne olduğuna dair bir çok teori var ama hiç biri gözlemlenemedi.
3- 4 boyutlu kara deliğin de bir olay ufku var bizim 3 boyutlu kara deliklerimiz gibi. Olay ufku kara deliğin içi ve dışı arasındaki sınırdır.
4- 3 boyutlu evrenimizde olay ufku 2 boyutlu olarak vardır. Dolasıyla 4 boyutlu evrende olay ufku 3 boyutlu olarak hiperküre olarak var olacaktır.
5- Yani mantıken 4 boyutlu yıldız patladığında, artık maddeler 3 boyutlu olay ufkunu saran 3 boyutlu bir zar oluşturacak ve genişleyecek.
Uzun lafın kısacası, evren devamlı genişliyor ve genişledikçe daha hızlı genişliyor -mistik karanlık enerji sayesinde-. Bu yeni teori genişlemenin 3 boyutlu zarın genişlemesinden kaynaklandığını söylüyor. Ama en az ihtimalle bir tane sorun var.
Bu model evrenin düzgün sıcaklığını açıklayabiliyorken (4 boyutlu evren daha önceden buna sahip zaten), Avrupa Uzay Ajansına ait Planck isimli bir teleskop evrenin en eski resmi olan mikro dalga kozmik fon ışımasında bir çok küçük ısı değişikliklerini haritalandırdı.
Bu yeni model kozmik mikro dalga fon ışımasından farklılıklar gösterse de, araştırmacılar bu modeli arındırmaya çabalıyor. Her şekilde araştırmacılar bu teorinin kayda değer olduğunu düşünüyorlar. Planck teleskobu enflasyonun oluştuğunu gösteriyor ama neden oluştuğunu göstermiyor.
Kaynak : Universe Today-Goodbye Big Bang, Hello Black Hole? A New Theory Of The Universe’s Creation
Populer Science-The Big Bang May Not Have Spawned The Universe After All
Nature-Did a hyper-black hole spawn the Universe?
Referanslar:
- Pourhasan, R., Afshordi, N. & Mann, R. B. Preprint available at http://arxiv.org/abs/1309.1487(2013).
- Dvali, G., Gabadadze, G. & Porrati, M. Phys. Lett. B 485, 208–214 (2000).
Son gelişmeler;
Yazıda belirtilen ışıktan hızlı genişleme yani şişme teorisi kütleçekim dalgalarının keşfi ile ispat edildi.
İlk Yazı:
http://erhankilic.org/post/kutlecekim-dalgalarinin-kesfi-ve-sonuclari/
İkinci Yazı:
http://erhankilic.org/post/kutlecekim-dalgalarinin-kesfinin-sonuclari-2-kuantum-alanlari-higgs-alani-ve-sisme-teorisi/